You are here
Home > Vesti > Kosovske bezbednosne snage ne mogu na sever KiM bez moje dozvole

Kosovske bezbednosne snage ne mogu na sever KiM bez moje dozvole

Fallback Image


Kajari u intervjuu za Kosovo onlajn kaže da je trenutna situacija generalno stabilna.
Kfor nastavlja da svakodnevno sprovodi svoj mandat – koji proističe iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, da doprinosi bezbednom i bezbednom okruženju, kao i slobodi kretanja na KiM, za dobrobit svih zajednica koje ovde žive, navodi Kajari.

 

Na pitanje da postoje okolnosti pod kojima bi KFOR dozvolio pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga da dođu na sever KiM, general Kajari podseća da prema ranijem dogovoru, snag KBS moraju da budu ovlašćene od komandanta Kfora pre bilo kakvog raspoređivanja na tom području.

“Kosovska policija može slobodno da se kreće po celom Kosovu. NATO očekuje da lokalne institucije nastave da se pridržavaju tog sporazuma. U svojim prvim nedeljama sastao sam se sa ključnim rukovodiocima institucija, koji su me uverili da će pre bilo kakve akcije postojati odgovarajuća koordinacija sa Kforom i da će raspoređivanje KBS-a na severu i dalje biti zasnovano na prethodnom obaveštenju i odobrenju od strane komandanta Kfora”, naglasio je Kajari.

Poručio je da neće spekulisati o hipotetičkim scenarijima i komentarisati politička pitanja, jer, kako je naglasio, vrednost Kfora počiva na njegovoj nepristrasnosti i usredsređenosti na svakodnevnu primenu mandata UN.

“Ovo je ključno za bezbednost svih zajednica koje žive na KiM i za stabilnost širom regiona. Naravno, Kfor pažljivo prati situaciju i održavamo vidljivo, snažno i agilno prisustvo na terenu, širom teritorije KiM”, naglašava mađarski general.

Govoreći o zajedničkim patrolama sa Vojsom Srbije, Ferenc Kajari ukazuje na to da Kfor ima dugogodišnju, odličnu saradnju sa srpskim snagama bezbednosti, na svim nivoima odgovornosti.

“Razgovaram redovno sa načelnikom generaštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem koristeći od ranije dobro uspostavljenu liniju komunikacije”, dodajući da će Kfor nastaviti da blisko sarađuje i sa Vojskom Srbije i sa KBS-om na obezbeđivanju bezbednosti širom KiM.

“Tako će se sinhronizovane patrole sa Vojskom Srbije nastaviti duž administrativne linije”, zaključuje novi komandant Kfora.Izvor

Similar Articles

Top