Stranica
Home > Vesti > Šta predviđaju izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti

Šta predviđaju izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti


Nacrt novog zakona treba da reši problem funkcionerske kampanje. Između ostalog tako da jasno zabrani korišćenje budžetskih sredstava, službenih prostorija, vozila, veb sajtova i inventara državnih organa, ustanova i preduzeća za izbornu kampanju. Osim ako nisu podjednako dostupne svim učesnicima.

“Najveća prednost ovih izmena zakona je ta što je SNS za sebe u ovom ciklusu, a za neke druge stranke na narednim izborima podigla je tu lestvicu odgovornosti kada je reÄŤ o korišćenju i zloupoterebi javnih resursa”, kaĹľe Bojan KlaÄŤar iz Cesida.

Veća odgovornost učesnika, veća ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije da ih kazni ako krše zakon, ali i kraći rokovi, suština su izmena. U Agenciji kažu da je rok od pet dana do kada treba da odluče po prijavi, pošto je o njoj obavešten i prekršilac, prekratak.

“Pravo rešenje bi bilo da agencija donese odluku u roku od pet dana od dana kada ima sve potrebne dokaze i sve potrebne ÄŤinjenice za odluÄŤivanje po podnetoj prijavi. Onda moĹľemo da prihvatimo u roku od pet dana i nakon toga kada donesemo odluku u roku od 24 sata da objavimo na sajtu. Tako ako se skraćuju rokovi agenciji moraju i svim drugim subjektima da se skrate rokovi”, istiÄŤe Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije.

Izmene su dobre, ali nedovoljne, ÄŤulo se u raspravi.

“Ono što je najveći nedostatak u kaĹľnjavanju kršenja ovog zakona jeste to što se kriviÄŤno delo veoma retko goni. TakoÄ‘e smo prepoznali potrebu da se to kriviÄŤno delo ispituje posebnim dokaznim tehnikama kao što mogu da se ispitijuju kriviÄŤna dela korupcije i organizvoanog kriminala”, kaĹľe Nemanja Nenadić, “Transparentnost Srbija”.

Javna rasprava trajaće do 22. oktobra.Izvorni link

Slični artikli

Top