You are here
Home > Vesti > Ledinčanin osuđen na dve godine zatvora zbog oružja

Ledinčanin osuđen na dve godine zatvora zbog oružja

Fallback Image


Okrivljenom je ukinut pritvor u kojem je proveo osam meseci, a koji će mu biti uračunat u izrečenu kaznu.

cekic, sud, presuda, sudnica, 2

Od pripremnog ročišta do izricanja presude prošlo je svega dva sata, sudskim većem predsedavala je sudija Ivana Josifović.

Kako se navodi u optužnici, okrivljeni je 3. februara ove godine oko 11h u „BMV-u 518“ nosio pištolj bez vidljivog originalnog broja, koji je odbacio na krov pumpe „Euro Petrol“ u Ulici Heroja Pinkija, gde je zaustavio vozilo, nakon što je prethodno uočio policijsku patrolu.

Preko dva meseca kasnije, u porodičnoj kući okrivljenog pretresom je pronađen i šaržer s metkom kalibra 7,65 koji odgovara zaplenjenom pištolju.

Okrivljeni je izjavio da je baš tada krenuo u policijsku stanicu da ishoduje dozvolu za pomenuto oružje ili da ga preda.

Na pitanje zamenika Višeg javnog tužioca Zorana Jakovljevića,zašto je bežao od policajaca i odbacio pištolj, kad je krenuo upravo u policiju, on je odgovorio da se uplašio da će oni da ga ubiju ili prebiju i dodao da za njim nije bila raspisana potraga. Objasnio je i zašto se uplašio.

Navodno, bojao se da će ga policijski službenici ubiti,jer je po njemu neko od njih u toj situaciji mogao da ima tremu. Na pitanje tužilaštva rekao je da se radi o pištolju pokojnog dede,za koga, uzgred, ne zna kad je umro.

„Nije mi ga predao u ruke,već je ostao u kući,a ja sam glava kuće. Za postojanje tog pištolja sam znao najmanje godinu dana,nema šta da lažem,a i ne umem da lažem“, rekao je optuženi.

VJT Zoran Jakovljević naglasio je u završnoj reči da je okrivljeni još prilikom prvog saslušanja u istrazi suštinski priznao delo, a ocenio je da je današnje izlaganje spontano reagovanje da se ublaži krivično delo koje pokazuje da je okrivljeni svestan zabranjenosti dela.

Ukazao je na to da treba imati u vidu višestruku osuđivanost optuženog zbog čega,prema njegovoj oceni,nema mesta ublažavanju, ispod zakonskog minimuma u odnosu na zaprećene kazne od 2 do 12 godina.

Dodao je na kraju, da je saglasan sa ukidanjem pritvora.

Branilac po službenoj dužnosti,advokat Dubravka Vuković, izjavila je u završnoj reči da bi veće trebalo da ima u vidu priznanje dela okrivljenog,kajanje, njegove teške porodične prilike, osmoro dece od kojih jedno ozbiljno narušenog zdravlja,bolest njegove majke,te da je on hranilac porodice.

„Ukazujem i na to da je neuk, ima četiri razreda škole, pa nije bio upoznat sa načinom i modelitetima legalizacije oružja. On nije imao nameru da izvrši krivično delo.“.

Obrazlažući presudu sudija Ivana Josifović je navela da veće smatra da je nesporno da je okrivljeni izvršio delo koje mu se pripisuje „ u produženju“- nosio je pištolj, za koji je balističkim veštačenjem utvrđeno da je ispravan ; oko dva meseca zatim, povodom naredbe za proširenje istrage u stanu pronađen je odgovarajući šaržer s metkom, što znači da je s umišljajem počinio držanje oružja. Kažnjavan je po dva puta pred domaćim i inostranim sudovima ,( razbojništvo, falsifikovanje, prevare) dok smo u olakšavajuće okolnosti za presudu na zakonskom minimumu uvažili priznanje dela okrivljenog i njegove teške porodične prilike, navela je predsedavajuća veća pri obrazlaganju presude.Izvor

Similar Articles

Top