Stranica
Home > Vesti > Lete po šinama: Srbija nabavila nove Simensove lokomotive

Lete po šinama: Srbija nabavila nove Simensove lokomotive


Beograd — U železničkoj stanici Resnik danas su u saobraćaj puštene nove Simensove Vektron lokomotive.


Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug/TANJA VALIC

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da Vlada Srbije ulaže u razvoj i modernizaciju železnice kako bi Srbija postala nezaobilazni tranzitni koridor.

U nabavku novih 16 lokomotiva uloženo je 64 miliona evra, a Mihajlović je prisustvovala puštanju u saobraćaj novih lokomotiva preduzeća “Srbija kargo”, i poručila da nema ničeg važnijeg od rekonstruisanih pruga i novih vozova.

“Naš cilj je da Srbija i u železničkom, kao i u drumskom saobraćaju, bude nezaobilazni tranzitni koridor. Za to su nam potrebne obnovljene pruge, novi vozovi, obučene mašinovođe, kao i da pratimo tehnološki napredak u svetu”, kaže Mihajlović.

Naglasila je da se mora nastaviti ulaganje, da predstoji još dosta posla kako bi se za najviše pet do šest godina kompletno modernizovao železnički Koridor 10.

“Danas to mnogima zvuči neverovatno, ali je zvučalo neverovatno i 2014. sve što smo do sada uradili na modernizaciji železnice”, kaže Mihajlović.

Foto: Tanjug/TANJA VALIC

Foto: Tanjug/TANJA VALIC

Mihajlović je podsetila da je u prethodnom periodu nabavljeno 48 putničkih vozova, a sada, posle skoro 40 godina i 16 teretnih lokomotiva, te istakla važnost zapošljavanja mladih mašinovođa.

“Pre nekoliko godina prosečna starost mašinovođa u Srbija kargu je bila oko 50 godina, a u prethodne dve godine zaposleno je oko 180 mladih mašinovođa. U prethodnom periodu obnovljeno je oko 500 kilometara pruga, a još oko 500 kilometara pruga biće obnovljeno u toku ove i iduće godine”, navela je Mihajlović.

V. d. generalnog direktora “Srbija karga” Dušan Garibović rekao je da su nove, najsavremenije lokomotive nabavljene uz podršku Vlade Srbije, potpredsednice Vlade, resornog Ministarstva i Evropske banke za obnovu i razvoj.

“Od danas najmladja lokomotiva ’Srbija karga’ nije stara 38 godina, već sa 16 novih lokomotiva izlazimo u susret potrebama svih investitora koji koriste usluge železnice”, rekao je Garibović.Izvorni link

Slični artikli

Top