Stranica
Home > Vesti > “Leteći ÄŤovek” sa puškom u ruci na vojnoj paradi u Parizu

“Leteći ÄŤovek” sa puškom u ruci na vojnoj paradi u Parizu


Emanuel Makron je danas pokazao odbrambene kapacitete EU isticanjem u prvi plan evropske vojne saradnje na paradi koja se održava u znak sećanja na 14. jul 1789. godine kada je tvrđava/zatvor Bastilja zauzeta tokom Francuske revolucije.

Kako navodi thelocal.fr ova demonstracija vojne saradnje u okviru EU dešava se u trenutku narastajućih napetosti sa SAD.

Među gostima nije bilo predsednika SAD Donalda Trampa, koji je bio gost francuskog predsednika na paradi održanoj 2017. godine, ali se u međuvremenu njihov odnos pogoršao.

Dan pada Bastilje obeležava se i širom Francuske paradama, proslavama, vatrometima, a u samom Parizu će vatrogasci tradicionalno otvoriti vrata svojih stanica kako bi organizovali zabave sa građanstvom.

Biće održan i veliki koncert kod Ajfelovog tornja.

Navodi se da, ipak, današnja parada u prestonici Francuske ima širi politički značaj pošto je jačanje odbrambene saradnje jedan od glavnih ciljeva koje je Makron postavio u spoljnoj politici, a predsednik Francuske ne pokazuje bilo kakve znake kolebanja oko toga uprkos narastajućim političkim previranjima u Nemačkoj i predstojećem istupanju Velike Britanije iz Evropske unije.

Francuski sajt podseća da je Makron, koji zastupa ideju Evropske incijative za intervencije (E2I) koja bi preduzimala misije izvan nadležnosti postojećih struktura poput NATO-a, poručio u saopštenju izdatom uoči parade da je evropska saradnja na polju odbrane ključna.

Na Jelisejskim poljima danas su prodefilovale vojne snage devet zemalja koje su pored Francuske deo E2I, ukljuÄŤujući Veliku Britaniju i NemaÄŤku, a nebom su proleteli nemaÄŤki transportni avion A400M, španski C130 i dva britanska helikoptera “ÄŤinuk”.

U paradi su učestvovali pripadnici francusko-nemačke brigade (BFA), koja ima 5.000 ljudi, a osnovana je 1989. kao simbol posleratnog jedinstva Francuske i Nemačke, pa sada proslavlja 30. godišnjicu.

Kako se navodi, dolazak generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga je znak da je Alijansa i dalje vaĹľna francuskom predsedniku.

Kako navodi francuski sajt, u paradi u centru Pariza uÄŤestvovalo je oko 4.300 pripadnika oruĹľanih snaga, 196 vozila, 237 konja, 69 aviona i 39 helikoptera.Izvorni link

Slični artikli

Top