Stranica
Home > Vesti > “Lični bankrot ne treba da se odnosi samo na kredite, nego i na sve dugove” VIDEO

“Lični bankrot ne treba da se odnosi samo na kredite, nego i na sve dugove” VIDEO


Beograd — Za one koji ne mogu da plaćaju obaveze po kreditima država planira rešenje, a to je zakon o stečaju građana, čije je uvođenje već najavljeno.


Izvor: B92, Prva TV

FOTO: TV Prva

Najava novog zakona unela je zebnju građana, a većina stručnjaka nema zajedničko mišljenje treba li ili ne treba uvesti ovakav zakon.

Miladin Kovačević, ekonomista i direktor republičkog zavoda za statistiku i Mahmut Bušatlija, savetnik za investicije i ulaganja, ne slažu se da li bi ovaj zakon trebalo uvesti, ali se slažu u tome da bi njegovo uvođenje trebalo uskladiti sa ostalim zakonima iz finansijske oblasti.

Bušatlija kaže da bi ovaj zakon trebalo uvesti.

“Ja sam za to da imamo tu mogućnost da privatno bankrotiramo. Ne sviđa mi se činjenica da se tu odmah implicira da se to odnosi na kredite. Bankrot mora da se odnosi na svaku mogućnost neispunjavanja obaveza. Imate građane, koji iz nekog razloga dugo nisu plaćali struju, i to je problem i neki dug”, objasnio je on u jutarnjem programu TV Prve Jutro sa Jovanom i Srđanom.

Pojasnio je šta konkretno znači lični bankrot:

“To je javna izjava da niste sposobni da ispunjavate svoje finansijske obaveze i onda vam država daje nekoga ko će upravljati vašom imovinom”.

Miladin Kovačević, kaže da on lično ne može da zamisli da ima nekog stečajnog upravnika koji upravlja njegovom imovinom jer nije mogao da plaća kredit.

“Meni je teško zamisliva situacija u kojoj ja imam nekakav ostatak imetka, imam neke prihode i sad mi treba stečajni upravnik zato što ne mogu da plaćam kredit. Ako mi je to kolateral, a moram ga imati pri uzimanju kredita od banke, onda taj kolateral podleže ugovornim klauzuluama i u trenutku kada posle nekog predviđenog vremena taj kolateral postaje predmet naplate od strane banke”, rekao je dodajući da je u tom slučaju svejedno da li će imovinu prodati on ili neki stečajni upravnik.

“Ja ovde polazim od sebe i zamišljam to kao situaciju u kojoj imam novi namet u kome plaćam nekog stečajnog upravnika”, kaže.

Istakao je i da su građani najodgovorniji u vraćanju kredita i da su problematični krediti danas na veoma niskom nivou i to na oko tri i po, ili četiri procenta.

Čitaoci našeg sajta glasali su jutros u anketi o ovoj temu. Njih 80 odsto smatra da ovaj zakon treba uvesti, dok njih 20 posto smatra da ne treba.

Bušatlija kaže da ovi rezultati ne znače puno jer građani prvo treba da znaju šta je bankrot i šta bi taj zakon doneo.

Više u video-prilogu:Izvorni link

Slični artikli

Top