Stranica
Home > Vesti > Makron pisao Vučiću, zahvalio na pomoći za Notr Dam

Makron pisao Vučiću, zahvalio na pomoći za Notr Dam


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Makron je naveo da je bio posebno dirnut podrškom koju je Srbija uputila nakon poĹľara u Notr Damu 15. aprila. “U ime francuskog naroda, srdaÄŤno Vam zahvaljujem na tome”, napisao je Makron.

Istakao je da je taj događaj bio tragičan za celu naciju.

“Izazvao je snaĹľne emocije u Francuskoj, jer je BogorodiÄŤina crkva deo nas, naše istorije, koju smo gledali dok je guta plamen. BogorodiÄŤina crkva u Parizu je katedrala svih Francuskinja i Francuza. Sa svim svojim sugraÄ‘anima podelio sam duboku tugu, a moje misli su bile posebno okrenute katolicima svuda u svetu”, naveo je francuski predsednik.

Ukazao je da je izbegnuto najgore – nije bilo smrtnih slučajeva, a struktura katedrale, njena fasada i dve glavne kule su spasene.

“Posebno bih istakao mobilisanost pariskih vatrogasaca i vatrogasaca iz regiona Il de Frans, koji su proveli sate boreći se protiv vatrene stihije stavljajući svoj Ĺľivot u opasnost”, naveo je Makron.

Podsetio je da je ta katedrala već bila oštećivana, ali da je rušenja i pljačke nisu sprečili da se iznova izdigne iz pepela.

“Svi zajedno ćemo je ponovo izgraditi i ja se na to obavezujem. Prikupljanje dobrovoljnih priloga je pokrenuto već dan nakon tragedije. Pozvaćemo najveće struÄŤnjake iz celog sveta da obnove BogorodiÄŤinu crkvu. Već sada, poruke kao Vaša sa izrazima saosećanja, koje nam stiĹľu iz celog sveta, posebno su nam dragocene”, napisao je Makron.

“Zahvaljujući Vam se još jednom, molim Vas, gospodine predsedniÄŤe, da primite izraze mog veoma dubokog poštovanja”, navodi u pismu predsednik Makron, posebno naglasivši zahvalnost za liÄŤnu velikodušnost predsednika VuÄŤića.Izvorni link

Slični artikli

Top