Stranica
Home > Vesti > Makron šalje glavnog spoljnopolitičkog savetnika na pregovore u Iran

Makron šalje glavnog spoljnopolitičkog savetnika na pregovore u Iran


Teheran — Francuski predsednik Emanuel Makron šalje svog glavnog diplomatskog savetnika u Iran, saopštila je Jelisejska palata.


Izvor: Beta/AP

Foto: EPA-EFE/Ian Langsdon

Emanuel Bone se u utorak vraća u Teheran, kaže se u saopštenju Jelisejske palate. Nije jasno koliko on ostati u iranskoj prestonici i sa kim će se sresti, ali je poznato da će se razgovori voditi oko sporazuma o obogaćivanju uranijuma sklopljenog 2015. godine.

Makron je za vikend najavio da traži način za nastavak dijaloga Irana i zapadnih partnera a u okviru tih napora on je u subotu telefonom razgovarao sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem.

Iran je odlučio da od danas poveća nivo obogaćivanja uranijuma kako bi izvršio pritisak na evropske sile da preduzmu praktične korake za očuvanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine koji su SAD napustile pre godinu dana.

Iranske novinske agencije javile su da je Teheran danas počeo da obogaćuje uranijum do nivoa od 4,5 odsto, čime je probio granicu postavljenu pre četiri godine.

Sporazumom koji je 2015. potpisao sa šest velikih sila – SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute medjunarodne sankcije.

SAD su pre godinu dana napustile sporazum i ponovo uvele sankcije Teheranu, dok ostale potpisnice nastoje da sačuvaju sporazum i da smanje tenzije.

Prema tom sporazumu, Iran ne sme da ima više od 300 kilograma uranijuma obogaćenog do 3,67 odsto.Izvorni link

Slični artikli

Top