Stranica
Home > Vesti > Makron u Srbiji – rakete, metro i govor na srpskom za novi početak

Makron u Srbiji – rakete, metro i govor na srpskom za novi početak


Predsednik Srbije Aleksandar VuÄŤić sastao sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom. Razgovor u Palati “Srbija” je trajao više od sat i po iako je bilo predviÄ‘eno pola sata, što analitiÄŤari ocenjuju kao pokazatelj da je razgovor bio teĹľak.

Francuski predsednik je ostao pri svom stavu o proširenju EU, napominjući da Unija mora da se reformiše kako bi mogla da primi Srbiju.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, rekao je da će Francuska biti potpuno spremna da podrži obnovu dijaloga i postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Vučić je rekao da je saslušao Emanuela Makrona o svim važnim regionalnim i evropskim pitanjima.

“Razgovarali smo, rekao bih, toliko dugo da teško mogu neku temu da pronaÄ‘em koje se nismo dotakli. Govorio sam istinu, i zalagao se i borio se da nam Francuska pomogne na evropskom putu i u rešavanju kosovskometohijske krize, rekao koliki ugled Francuska ima u regionu, a i kod graÄ‘ana Srbije”, naveo je VuÄŤić na konferenciji sa Makronom.

Makron na srpskom jeziku “kupio srca naroda”

Francuski predsednik se nakon sastanka obratio na Kalemegdanu pred više hiljada građana, i to na srpskom jeziku.

“Na mene je red da vam kaĹľem u ime svoje zemlje – Francuska vas voli kao što ste vi voleli nju”, poruÄŤio je Makron, koji je prvi predsednik te zemlje u poseti Srbiji nakon 18 godina, što je ocenio kao “previše dug period”.

Predsednik Vučić je rekao Makronu da je, obraćajući se na srpskom, kupio srca srpskog naroda.

Tokom posete, dvojica predsednika su odali počast srpskoj heroini iz Prvog svetskog rata Milunki Savić, a položeni su i venci na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, kao i na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918 na Novom groblju.

Potpisani brojni sporazumi – od rakete do lokomotive

Saradnja dve zemlje je konkretizovana potpisivanjem 22 sporazuma, meÄ‘u kojima su i oni o isporuci raketa “mistral”, kao i izjava o namerama o realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa.

Takođe, potpisani su sporazumi u oblasti kulture, prosvete, energetike, javne administracije.

Neposredno po sletanju francuskom predsednika na beogradski aerodrom, VuÄŤić i Makron su otkrili ploÄŤu povodom poÄŤetka radova na aerodroma “Nikola Tesla”.

“Ovo je samo poÄŤetak naše saradnje”, poruÄŤio je Alekandar VuÄŤić na Instagramu, gde je posetu Makrona propratio sa još nekoliko objava.

Makron i Vučić prošetali su večeras Kalemegdanom do Ambasade Francuske, koja se nalazi u blizini, a prvi dan posete završen je svečanom večerom.

Drugog dana posete, dvojica predsednika razgovaraće sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RZYO).Izvorni link

Slični artikli

Top