Stranica
Home > Vesti > Metju Palmer postavljen za specijalnog predstavnika SAD za Balkan

Metju Palmer postavljen za specijalnog predstavnika SAD za Balkan


Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Matju Palmer novi je specijalni predstavnika SAD za Balkan, saopštio je u petak uveče Stejt department. 

Palmer će u novoj ulozi već 1. septembra učestvovati u radu Strateškog foruma na Bledu, a zatim će predstavljati SAD na sastancima Kvinte u Briselu i Podgorici. 

“Palmer će predvoditi naša nastojanja da pojaÄŤamo diplomatske napore SAD u podršci miru, stabilnosti i napretku u regionu i usredsrediti se na integraciju drĹľava Zapadnog Balkana u zapadne institucije”, saopštio je Stejt department.

Metju Palmer, inaÄŤe veoma dobro poznaje Srbiju, ali i problem Kosova i Metohije.

Naime, “ranih” devedesetih godina radio je u Ambasadi SAD u Beogradu, a i kasnije je, tokom diplomatske karijere, u više navrata bio angaĹľovan na pitanjima koja se odnose na ovaj region. 

Po odlasku iz Beograda, u Stejt departmentu je imao specijalna zaduĹľenja za Srbiju i Crnu Goru, a pratio je i mirovnu konferenciju u Rambujeu.

Tokom 2006. i 2007. bio je savetnik predsednika Džordža Buša u pitanjima nacionalne bezbednosti.

Jedno vreme je zatim bio angaĹľovan u JugoistoÄŤnoj Aziji, da bi se potom ponovo vratio u Beograd, na mesto savetnika ambasadora SAD u Srbiji.

Uz funkciju specijalnog predstavnika državnog sekretara, Palmer će nastaviti da obavlja dužnost zamenika pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja koju obavlja od 2018.

Prethodno je bio direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu. 

Američki diplomata oženjen je Beograđankom i govori srpski jezik.  

Metju Palmer boravio je poslednji put u Beograd u junu, gde se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Razgovarali su o odnosima Beograda i Prištine, u momentu prekida dijaloga, pošto je Priština uvela carine od sto odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Izvorni link

Slični artikli

Top