Stranica
Home > Vesti > Moldavija formira vladu, Maja Sandu premijerka

Moldavija formira vladu, Maja Sandu premijerka


Sanduin proevropski blok ACUM formirao je radnu koaliciju sa Socijalističkom partijom koju podržava Rusija, prekinuvši time višemesečni zastoj u skupštini nakon parlamentarnih izbora u februaru.

Ali njihov savez je izazvao sukob sa Demokratskom strankom Moldavije i Ustavnim sudom, koji je ranije saopštio da parlament treba da bude raspušten i da će svaka odluka o formiranju vlade koju donesu poslanici biti nevažeća.

Sandu je oštra protivnica Demokratske stranke, koja je formirala poslednju vladu, i njenog vođe Vladimira Plahotniuča, bogatog tajkuna optuženog za korupciju i zloupotrebu vlasti.

Demokrate optužuju ACUM i Socijaliste za uzurpaciju vlasti na zahtev Rusije, a zamenik predsednika stranke Andrian Čandu rekao je da će oni osporiti formiranje vlade na sudu.

“Ruska Federacija pokušava da nas prisili na stvaranje pro-ruske vlade, ilegalno, u Moldaviji”, rekao je ÄŚandu.

Na sednici parlamenta Sandu i socijalisti su potpisali i deklaraciju kojom se Moldavija naziva “zarobljenom drĹľavom”.

Sud razrešio predsednika Dodona

Moldavski sud razrešio je predsednika Igora Dodona i postavio bivšeg premijera Pavela Filipa za privremenog predsednika, prenosi Rojters.

Demokratska partija Moldavije Pavela Filipa obećala je u subotu da će da ospori legitimitet nove vlade koju su formirali Socijalistička partija koju podržava Rusija i pro-evropski blok ACUM.

Dodon je bivši lider Socijalističke partije i podržava formiranje nove vlade. 

Moldaviju prate politiÄŤka nestabilnost i korupcija, posebno zbog skandala poznatog kao “kraÄ‘a veka” kada je u periodu 2014-2015. kada je iz tri banke ukradeno milijardu dolara, odnosno osmi deo proizvodnje Moldavije.Izvorni link

Slični artikli

Top