Stranica
Home > Vesti > Mora se odustati od maksimalistiÄŤkih ciljeva

Mora se odustati od maksimalistiÄŤkih ciljeva


Analitičar medija Nebojša Krstić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da je to bila jedna izuzetno kompleksna dvodnevna poseta sa mnoštvom događaja i rizika. 

“Predsednik Makron je došao posle skoro 20 godina nedolaska bilo kog predsednika Francuske i došao je samo u Srbiju — nije pravio neku regionalnu turneju, pa smo mi bili usputna stanica”, naveo je Krstić. 

Ocenio je da je to jedan od najvećih međunarodnih političkih uspeha koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima u svojoj karijeri.

Značajno je i što je razgovor između Makrona i Vučića trajao ukupno nekoliko sati, jer, kako kaže Krstić, Srbija nema priliku da obrazlaže svoje viđenje probleme jednoj takvoj ličnosti toliko dugo.

Što se tiče problema Kosova, Makron je govorio da je jedino pravo rešenje za Kosovo — kompromis, ističe Krstić.

“Da bi se došlo do rešenja, neophodno je da obe strane odustanu od svojih maksimalistiÄŤkih ciljeva. Sve što je izrekao ide u prilog zvaniÄŤnoj poziciji Srbije i VuÄŤićevoj politici”, rekao je Krstić. 

Dodao je da Makron zagovara rešenje u kome se poštuje integritet i suverenitet dva naroda i da je podela nešto što je realno.

“Nastavak dijaloga, ohrabrujuća izjava nove predsednice EK”

Za septembar se najavljuje nastavak dijaloga između Beograda i Prištine. 

Prema rečima Krstića, samit lidera Zapadnog Balkana u Berlinu bio je neuspešan, a potom se zakazani samit u Parizu nije održao.

“Tada je Srbija ‘ubrala poene’, jer je sve vreme zagovarala nastavak dijaloga, dok je druga strana odbila bilo kakav razgovor o podizanju sankcija”, smatra Krstić, i dodaje da je to bio jedan od razloga povećane srdaÄŤnosti predsednika Makrona.

“Srbija je od juÄŤe dobila novog, snaĹľnog partnera u Evropskoj uniji”, smatra Krstić.

Kadri Veselji je izjavio da podržava ideju o privremenoj suspenziji taksi.

Krstić je rekao da je ta izjava direktna posledica posete francuskog predsednika Srbiji.

Problem Kosova, prema mišljenju analitičara, neće se rešiti bez SAD, a ni bez Rusije.

“Stvar je izuzetno teška i komplikovana, ali Srbija je stekla jednog moćnog saveznika i prijatelja u Evropi, koji razume situaciju u kojoj se nnalazimo. Ne gleda se na to više mehaniÄŤki”, navodi Krstić. 

Ursula fon der Lejen je izabrana za novu predsednicu Evropske komisije, a izjavila je da će se posebno posvetiti integraciji Zapadnog Balkana u EU.

Krstić je njenu izjavu, kao i izjave predsednika Makrona, ocenio kao “sklop ohrabrujućih vesti” za Srbiju kakav dugo nismo dobili.

 Izvorni link

Slični artikli

Top