You are here
Home > Vesti > MUZIKOM NA UVREDE Ovako je monaštvo manastira Visoki Dečani uzvratilo na uvredljive komentare medija na albanskom

MUZIKOM NA UVREDE Ovako je monaštvo manastira Visoki Dečani uzvratilo na uvredljive komentare medija na albanskom

Fallback Image


Monaštvo srpskog srednjovekovnog manastira Visoki Dečani emitovalo je kraći muzički insert sviranja na violini jednog japanskog posetioca, pored manastirske crkve, reagujući na taj način na uvredljive komentare koji su usledili nakon poziva Viole fon Kramon da se sprovede odluka kosovskog ustavnog suda o manastirskom imanju.

“Visoki Dečani treba da budu mesto koje ujedinjuje sve građane Kosova i premošćuje jaz između zajednica, kao što i manastir Dečani i otac Sava mogu da igraju konstruktivnu ulogu u društvenom dijalogu”, poručila je poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon nakon jučerašnje posete srpskom srednjovekovnom manastiru.

Dodala je da su tolerancija i obostrano razumevanje suština multietničkog društva.

“Upravo zato podstičem kosovsku vladu da primeni dugo odlaganu odluku ustavnog suda jer vladavina zakona znači jednako ophođenje prema svima”, istakla je Fon Kramonova na Tviteru nakon razgovora sa igumanom, arhimandritom Savom Janjićem.

U pojedinim albanskim medijima pojavili se u se uvredljive reakcije nakon objave Viole fon Kramom, a nakon njih reagovali su i sveštenici manastira.

“Posle apela Viole fon Kramon da vlasti sprovedu odluku suda o manastiru Dečani pojavile su se nacionalističke reakcije i uvrede u pojedinim albanskim medijima. Odgovaramo sa snimkom koji prikazuje japanskog posetioca koji je pokazao kako se neguje svetska baština”, napisano je na Tviter nalogu manastira.

Podsećanju Viole fon Kramon na konačnu odluku kosovskog ustavnog suda iz 2016, o povraćaju skoro 24 hektara zemlje Visokim Dečanima, a koju kosovske vlasti još nisu sprovele, pridružio se danas i nemački ambasador u Prištini Jorn Rode, koji je na Tviteru poručio da samovoljna primena vladavine prava nije put napred.

“U potpunosti sam saglasan: sprovođenje odluke kosovskog ustavnog suda iz 2016. je davno zakasnelo, kako je Sud nedavno podsetio. Samovoljna primena vladavine prava nije put napred”, napisao je Rode.

Opštinske vlasti u Dečanima pet godina odbijaju da manastiru upišu u katastar vlasništvo nad zemljom i time sprovedu odluku tog suda.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top