You are here
Home > Vesti > Na beloruskoj granici s Poljskom 3 do 4 hiljade migranata

Na beloruskoj granici s Poljskom 3 do 4 hiljade migranata

Fallback Image


“U Belorusiji ima više od 10.000 ljudi koji su spremni da pređu poljsku granicu”, rekao je novinarima portparol Miler, prenela je agencija Rojters.

migranti, granica, srbije, i, madjarske

Poljska je pojačala bezbednosne mere na granici sa Belorusijom, na istočnoj granici Evropske unije, nakon izveštaja da se navodno velika grupa migranata u Belorusiji okupila na prelazu između Belorusije i Poljske, izjavili su ranije danas zvaničnici.

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak naveo je na Tviteru da je više od 12.000 vojnika raspoređeno na granici, 2.000 više u odnosu na 10.000 vojnika koji se tamo nalaze odnedavno, preneo je AP.

On je dodao da je u pripravnost stavljena dobrovoljačka jedinica teritorijalne odbrane.

Poljska vlada zakazala je hitan sastanak, a premijer Mateuš Moravjecki je napisao na Fejsbuku: “Granica poljske države nije samo linija na mapi. Ova granica je nešto sveto, za šta je prolivena krv generacije Poljaka!”

Evropska unija je saopštila da se nada da će Poljska, inače članica EU, konačno prihvatiti pomoć Fronteksa, granične agencije, što je do sada odbijala.

Sijarto: Ograda jedini način da se zaustave migracije

Jedini efikasan način da se zaustave ilegalne migracije je da se podignu ograde na granicama, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto tokom zajedničke konferencije za novinare sa letonskim kolegom Edgarsom Rinkevicom.

On je dodao da je apsurdno da Evropska unija i dalje ne pokazuje volju da finansira izgradnju granice u Mađarskoj, prenela je agencija MTI.

Sijarto je izjavio da je pritisak na EU koji dolazi sa juga, jugoistoka i istoka “bez presedana”.

“Sada se Letonija, Litvanija i Poljska suočavaju sa istim problemima kao Mađarska od 2015. godine”, poručio je Sijarto.

Bez ograda, smatra on, nema te policije ili vojne sile koja bi mogla da zaštiti stotine kilometara granice.

“Teško je razumeti zašto Evropska komisija finansira sve što pojačava migracije, umesto da pronađe načina da ih suzbije. Deluju kao da nisu sa ove planete, blokirajući podršku državama koje hoće da podignu ogradu”, naglasio je mađarski ministar.

Sijarto je pozvao EU da napusti “napore usmerene ka menjanju sastava populacije Evrope”.Izvor

Similar Articles

Top