Stranica
Home > Vesti > Na dnevnom redu parlamenta vize, a glavna tema KiM

Na dnevnom redu parlamenta vize, a glavna tema KiM


Na sednici su poslanici SNS Dušica Stojković i poslanik Socijaldemoktaske partije Srbije Vladimir Marinković, koji je i potpredsednik skupštine, pozvali Srbe sa KiM, ali i one raseljene da 6. oktobra na izbore izaÄ‘u jedinstveno i glasaju za Srpsku listu kako bi nastavili “izgradnju bolje izvesnije budućnosti za sve” u pokrajini.

Marinković je govorio i o tome da Srbija uspela da se izbori da 15 zemalja povuÄŤe priznanje nezavisnosti Kosova, i tome da bi “svi zajedno, ljudi iz parlamenta, i Ministarstva spoljnih poslova treablo da rade na promovisanju istine o KiM, na jaÄŤanju i agresivnijoj propagandi ka ameriÄŤkom narodu, Kongresu, Stejt departmentu”, jer smo 90- ih godina, kako dodaje, izgubili propagandni rat.

Dodao je da je Vučić doprineo tome da najmoćnija sila na svetu uvažava naše nacionalne interese na KiM i želi da nas sasluša.

“Sada kada se situacija promenila, od dolaska Trampove administaracije stvar nije završena”, rekao je Markinović i dodao da bi parlament trebalo da pozove našu brojnu dijasporu, ma gde Ĺľivee, da podrĹľi sve koji podrĹľavaju legitimne interese Srbije.

Stojković je u nastavku sednice hvalila rad predsednika Srbije ali je zamerila koalicionom partneru, lideru JS Draganu Markoviću, što je zasluge za porast ugleda Srbije u svetu i povlačenje priznanja pripisao samo ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću.

“To što je 15 drĹľava povuklo odluku o priznavanju nezavisnosti KiM je pre svega zasluga jednog ÄŤoveka. Ne slaĹľem se sa Markovićem, koji je rekao da je iskljuÄŤivo zasluga DaÄŤića. To je zasluga jednog ÄŤoveka, predsednika Srbije Aleksandra VuÄŤića koji je povratio meÄ‘unarodni ugled i kredibilitet naše zemlje”, rekla je Stojkovićeva. 

Marković joj je odgovorio da ga od “silnog uveĹľbavanja govora” nije ÄŤula i da je VuÄŤića pomenuo više puta i rekao da predsednik ima najveću zaslugu a da mu u tome pomaĹľe Ivica DaÄŤić.

“Da ste slušali sigurno biste ÄŤuli da sam najmanje šest puta spomenuo VuÄŤića. Ali isto tako ne moĹľe niko da mi oduzme pravo da spomenem DaÄŤića koji radi u tandemu sa predsednikom Srbije”, rekao je lider JS. 

Na sednici je ocenjeno da je to što je Dačić učinio mnogo teže od onoga što je trebalo da uradi prethodna vlast da bi sprecila brojne zemlje da priznaju nezavisnost Kosova.

Tokom rasprave o ukidanju viza za diplomatske, zvaniÄŤne i sluĹľbene pasoše Paragvaju, Mjanmaru i Dominikanskoj Republici, kao i ukidanju svih viza Surinamu, DaÄŤić je odbacio kritike da Srbija ukidanjem viza “podmićuje” zemlje kako bi povukle priznanje Kosova i zapitao kakvo je to priznanje ako će ga neka drĹľava povući zbog ukidanja viza.

Dačić je naveo da državljani Srbije bez vize mogu da borave u 71 državi, navodeći da je srpski pasos na globalnom nivou 28. na svetu.

Kako je rekao, bezvizni reĹľim postoji sa svim zemaljama EU osim Velike Britanije i Irske, ali i sa Rusijom, Kinom, Brazilom, Ukrajinom i drugim zemljama.

Odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova do danas je povuklo 15 zemalja, a jedna od njih je Surinam.Izvorni link

Slični artikli

Top