Stranica
Home > Vesti > “Najbolje rešenje za nastavak dijaloga je ukidanje takse”

“Najbolje rešenje za nastavak dijaloga je ukidanje takse”


Govoreći o protivljenju lokalnih organa DeÄŤana da vrate zemlju manastiru Visoki DeÄŤani, Apostovala je u emisiji “Razgovor na RTK2” rekla da se već tri godine ne sprovodi odluka Ustavnog suda.To nas brine, dodala je Apostolova i najavila da EU neće odustati od namere da se ova odluka suda sprovede.

Apostolova smatra da dijalog nije suspendovan ali je svakako u problemu i sada se pokušava naći izlaz iz ove situacije kako bi se strane vratle za pregovarački sto.

“Najbolje rešenje da Vlada Kosova ukine taksu, jer njom ona krši sporazum Cefta i SSP. Da bi se nastavio dijalog mora doći do povlaÄŤenja takse i da ima politiÄŤke volje da se doÄ‘e do obostrano prihvatljivog rešenja”, istakla je Apostolova.

Angažovanje Nemačke i Francuske, Apostolova vidi kao podršku nastavka dijaloga i ona je kako kaže dobrodošla ukoliko će dati rešenje.

“UkljuÄŤivanje ovih drĹľava pokazuje dobru volju zemalja ÄŤlanica EU da brinu za Kosovo i Ĺľele da ono što pre krene napred”, podvukla je Apostolova i navela da je sigurna da će se diskusija nastaviti i da će rezultat toga biti sveobuhvatni sporazum.

Komentarišući najave najviših zvaničnika Kosova da neće dozvoliti formirnje Zajednice srpskih opština, Natalija Aposolova je rekla da je nemoguće eliminisati ono što je dogovoreno u procesu dijaloga i dodala da obe strane imaju obavezu da sprovedu odredbe ovog međunarodnog sporazuma.

Apostolova smatra da bi konačni dogovor trebalo da bude sveobuhvatan i pravnoobavezujući za obe strane, odnosno da on obuhvati sva otvorena pitanja Kosova i Srbije.

“VaĹľno je da kosovska delegacija već radi na tome i pogrešna je percepcija da će sporazum predloĹľiti posrednik, već bi kako kaĹľe obe strane trebalo to da urade. Kada doÄ‘e vreme Kosovo bi trebalo da bude spremno da predstavi svoj stav o konaÄŤnom sporazumu”, zakljuÄŤila je šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova.Izvorni link

Slični artikli

Top