Stranica
Home > Vesti > Ne vidim problem u dodeli pasoša Šinavatri

Ne vidim problem u dodeli pasoša Šinavatri


“Ja ne vidim da je to za nas problem, posebno ako je vlada mogla da vidi ma kakvu ekonomsku ili neku drugu korist za našu zemlju”, rekao je VuÄŤić, odgovarajući na pitanja novinara i dodao da “pasoš nije neka svetinja”.

“Dovedite ljude u našu zemlju, bolje da dovodimo ljude, mnogo smo ih izgubili zahvaljujući siromaštvu u kojem su nas ostavili”, rekao je VuÄŤić novinarima u ÄŚortanovcima nakon obilaska radova na vijaduktu. 

Istakao je da ne može da govori o svim konkrektim slučajevima, ali da je načelno za potpunu liberalizaciju dodele srpskih pasoša.

“Pre svega bih voleo da to vidim na primeru drĹľavljana nekih drugih zemalja iz regiona, ali i svih drugih”, rekao je VuÄŤić.

Vlada Srbije je na sednici 27. juna ove godine donela rešenje o prijemu u državljanstvo Republike Srbije bivše premijerke Tajlanda Jingluk Šinavatre, koja je 2017. godine u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije.

Jingluk Šinavatra i devet članova njenog kabineta primorani su odlukom Ustavnog suda da podnesu ostavke 2014. godine jer su proglašeni krivim zbog zloupotrebe vlasti i kršenja Ustava.

Tužbu je tada uložila grupa senatora koji tvrde da je Jingluk smenila šefa službe na nacionalnu bezbednost i prebacila ga na drugu dužnost kako bi svojoj partiji 2011. donela korist. 

I brat Jingluk Šinavatre, takođe bivši premijer Tajlanda, ima pasoš druge zemlje i to – Crne Gore.

“Oznaku tajnosti skinuo sam zarad istine i pravde”

Vučić kaže da je odluku o skidanju oznake tajnosti sa poverljivih dokumenata o njegovom prisluškivanju doneo u skladu sa zakonom i kako bi javnost saznala istinu o tome kako ga je bivša vlast prisluškivala.

Dodao je da se na taj korak odluÄŤio jer svaki dan sluša o tome kako “neko svoj nerad, nesposobnost i lenjost pravda toboĹľnjim napadima vlasti na opoziciju”, kako govore o diktaturi, autokratiji i autoritarnom reĹľimu, kao i da ga optuĹľuju da on nekog prisluškuje.

Predsednik smatra da je opozicija sada nervozna, jer se neki, kaže, plaše sa čega bi još mogao da skine oznaku državna tajna ili poverljivo.

“Ne treba da brinu, ovo sam skidao zbog sebe, da pokaĹľem ko su bili stvarni tirani i diktatori, oni koji su mislili da mogu da kontrolišu Ĺľivote svojih politiÄŤkih protivnika i koji mogu da rade šta hoće”, rekao je VuÄŤić novinarima nakon obilaska radova na izgradnji vijadukta “ÄŚortanovci”.

Kaže da je za vreme prethodne vlasti ubijen Ranko Panić, jer tadašnjoj opoziciji, kaže, nisu dozvolili da se prošeta do RTS-a.

“Ranka Panića je ubio reĹľim Äilasa, Jeremića, Tadića samo zato što nam nisu dozvolili slobodnu šetnuju. Za to još nisu odgovarali, što je sramota nadleĹľnih drĹľavnih organa”, naveo je VuÄŤić.Izvorni link

Slični artikli

Top