Stranica
Home > Vesti > Nemačka i Francuska radiće na pokretanju dijaloga Beograda i Prištine

Nemačka i Francuska radiće na pokretanju dijaloga Beograda i Prištine


Mas je, u govoru u Budnestagu, obrazlaĹľući predlog vlade za produĹľetak uÄŤešća nemaÄŤke vojske u Kforu, podsetio i da je to bio i cilj nedavno odrĹľanog samita zemalja Zapadnog Balkana koji su organizovali lideri NemaÄŤke i Francuske u Berlinu i najavio da će NemaÄŤka i “narednih nedelja i meseci raditi zajedno sa Francuskom kako bi se konaÄŤno postigao taj cilj”.

I pored svog napretka, kako je kazao, poslednjih meseci je viđeno pogoršanje u odnosima Beograda i Prištine, a veliki potencijal za eskalaciju on vidi, kako je rekao, pre svega u Srbima većinski naseljenim na severu severu Kosova.

“Prošle nedelje se to moglo ponovo videti. Srpska vlada podigla gotovost vojske kada je kosovska policija sprovodila akciju, na više mesta na Kosovu, pa i tako i na severu protiv organizovanog kriminala”, rekao je Mas.

On je rekao i da je komandant Kfora tokom cele policijske akcije bio u stalnom kontaktu sa srpskom stranom, kosovskom policijom, Euleksom, te i svim drugim uÄŤesnicima.

“Misija je time, još jednom, pruĹľila doprinos smirivanju stanja u teškoj situaciji. To pokazuje da je Kfor bio i ostao stabilizujuća snaga. A što je još vaĹľnije, Kfor uĹľiva podršku obe strane, što je zlata vredno posebno u aktuelnoj situaciji kada je bitna deeskalacija i posredovanje, a to će biti bitno i narednih meseci”, smatra Mas.

On je ukazao da ovog meseca misija Kfor ulazi u dvadesetu godinu postojanja, i da je to najduĹľa misija nemaÄŤke vojske.

Naveo je da je nemaÄŤka vojska nekada imala 6.000 vojnika pri Kforu i da je “zahvaljujući napretku proteklih godina prisustvo stalno smanjivano”, pa se tako u ovom mandatu broj vojnika sa 800 svodi na 400.

On ocenjuje da činjenica da se smanjuje prisustvo nemačke vojske jasna poruka da na terenu sve funkcioniše, ali i da nemačka vojska može brzo i fleksibilno reagovati na neočekivana pogoršanja bezbednog stanja, što, kako kaže, usled tenzija može u svako doba da se dogodi.Izvorni link

Slični artikli

Top