Stranica
Home > Vesti > “Nije sporna saradnja sa NATO, već članstvo”

“Nije sporna saradnja sa NATO, već članstvo”


Banjaluka — BiH je propustila šansu da dođe do statusa kandidata za ulazak u EU, jer nije uspela da formira vlast nakon izbora, smatra predsednica Republike Srpske.


Izvor: Tanjug

Ilustracija: EPA-EFE/ ALEKSANDAR GOLIC

“Tu više nije stvar ni upitnik, ni mišljenje, nego da li smo formirali vlast. Nije bilo ni elementarne stvari ni kredibilnog partnera za Evropu”, rekla je Željka Cvijanović u intervjuu za “Nezavisne”.

Ona je istakla da je nedavno potpisani koalicioni sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH jasno definisao i put BiH ka NATO, navodeći da je Republika Srpska uvek bila za saradnju s tim vojnim savezom, ali ne i za članstvo u njemu.

“To je vrlo jasno definisano u principima. Jasno je i kroz našu prethodnu komunikaciju i iznošenju stavova u javnosti. Mi nikada nismo sporili da treba da postoji saradnja s NATO. Ne da nismo sporili, mi smatramo da ona treba da postoji, jer smatramo da nam saradnja s NATO treba da jačamo naše bezbednosne kapacitete i dostignemo neki nivo”, rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da to ne znači da BiH treba da uđe u NATO, pogotovo zato što postoji rezolucija koja se ne odnosi samo na neutralnost prema NATO nego prema bilo kojem vojnom savezu.

“Što se tiče ANP-a, sve je definisano u principima. Kada formiramo vlast, onda treba da definišemo sve što treba da predstavlja ta saradnja. To bi bilo logično. Ali ovde nema logike, ovde ima samo proste političke agende i to one sirove”, kazala je Cvijanović.Izvorni link

Slični artikli

Top