You are here
Home > Vesti > Nova knjiga Petera Handkea “Moj dan u drugoj zemlji: Priča o demonima”

Nova knjiga Petera Handkea “Moj dan u drugoj zemlji: Priča o demonima”

Fallback Image


BEOGRAD –

Od nobelovca Petera Handkea u knjižare je stigao roman „Moj dan u drugoj zemlji: Priča o demonima“, priča o poetskom preobražaju, o oslobođenju središta čovekove prirode, tog „neiskorenjivog otpora“, bez kojeg nema ničeg osim „večito bezdušnog bića“, saopštavaju iz IK “Laguna”.

moj, dan, u, drugoj, zemlji

“U zemlji se za tog voćara govorilo da je posednut, i to „ne samo jednim nego raznim, mnogim, čak bezbrojnim demonima“. Preko dana on se šeta mestom, govori tiho nemuštim jezikom, ponekad urla i plaši seljane svojim uvredama, tiradama, proročanstvima. Noći provodi u svom šatoru pored groblja. Jedino se njegova sestra brine o njemu, roditelji odavno više nisu živi. Ona ga posmatra kako priča sa životinjama i ne može da poveruje da anđeoska pesma koju čuje dolazi iz njegovog grla.

Tog dana sestra ga je pratila do jezera na čijoj se suprotnoj obali nalazi druga zemlja. Nekoliko muškaraca je upravo izvlačilo ribarski čamac, jedan od njih ga je pogledao kako ga „nikad niko nije pogledao“ – i demoni su smesta izašli iz njega”. „Tako sam se oslobođen svojih demona… zaputio u drugu zemlju na drugoj strani jezera“, zapisuje Handke u romanu.Izvor

Similar Articles

Top