Stranica
Home > Vesti > Nuklearni sporazum SAD i Rusije otišao u istoriju

Nuklearni sporazum SAD i Rusije otišao u istoriju


Kada je potpisan, Sporazum o zabrani nuklearnih i konevncionalnih raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) predstavljao je prekretnicu u Hladnom ratu – njime su se Moskva i Vašington obavezali da zaustave trku u naoružanju, da unište balističke projektile dometa od 500 do pet i po hiljada kilometara, kao i da zabrane postavljanje lansirnih rampi.

Amerika, međutim, danas iz sporazuma i formalno istupa jer je Rusija navodno kršila njegove odredbe, dok Moskva smatra da Vašington traži novu trku u naoružanju.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo istakao je u svom saopštenju da Vašington ne želi da učestvuje u sporazum koji Moskva namerno krši.

Visoki zvaničnici američke administracije rekli su da je Rusija postavila više baterija krstarećih raketa širom zemlje i time prekršila sporazum. Naročito su istakli zapad Rusije odakle, kako tvrde, može da dejstvuje po ključnim ciljevima u Evropi.

Sa druge strane, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da Vašington pravi veliku grešku, kojom sateruje sebe u ćošak.

“Ovo je primer kako ne treba rešavati probleme u današnjem svetu. Rusija je dala priliku Americi da ispravi tu grešku”, istakla je Zaharova.

Prvi ÄŤovek Ujedinjenih nacija Antonio Guteres upozorava da svet ostaje bez koÄŤnice za nukearni rat.

“Taj sporazum je pomogao stabilizaciji Evrope i doveo do okonÄŤanja Hladnog rata. Kada istekne – svet će izgubiti neprocenjivu koÄŤnicu za nukelarni rat i to će pojaÄŤati pretnju koju predstavljaju balistiÄŤke rakete, umesto da je smanji. Zato snaĹľno ohrabrujem Ameriku i Rusiju da prošire takozvani sporazum ‘novi start’ da obezbede dugoroÄŤnu stabilnost”, poruÄŤio je Guteres.

Sporazum koji su potpisali poslednji lider SSSR-a i američki predsednik Mihail Gorbačov i Ronald Regan 1987. godine eliminisao je balističke rakete srednjeg dometa iz arsenala dve svetske sile i smanjio njihovu sposobnost da brzo izvrše nuklearni napad.Izvorni link

Slični artikli

Top