You are here
Home > Vesti > ODLAZI ZAEV, OSTAJU OTVORENA PITANJA Kako će ostavka premijera Severne Makedonije uticati na put celog regiona ka Evropskoj uniji

ODLAZI ZAEV, OSTAJU OTVORENA PITANJA Kako će ostavka premijera Severne Makedonije uticati na put celog regiona ka Evropskoj uniji

Fallback Image


Nešto što se retko dešava u politici na Zapadnom Balkanu zbilo se pre dva dana, premijer Makedonije Zoran Zaev podneo je ostavku nakon debakla na lokalnim izborima u Skoplju. Neobična situacija, ali i pokazna vežba kako se ruši kula od karata koja se gradi, između ostalog, neispunjenih obećanja, ali i koja bi mogla da ima odjeka i na ceo region.

Ovo je tek naizgled priča koja se tiče samo Severne Makedonije. U stvari, ovo je politička bajka koja je započela dobrim namerama i velelepnim obećanjima, ali se sve završilo tužnim krajem. Bar za sada, za Zaeva.

U njenom središtu su Zaev ali i delom Evropska Unija jer je ovaj političar već nekoliko godina radio na početku pregovora sa Briselom.

U okviru žučnog spora sa Grčkom oko imena, koji je trajao čak 27 godina, izdejstvovao je bolan dogovor i promenu imena u Severna Makedoniju. Istoga dana kada je, krajem januara 2019. godine 81 poslanik izglasao promenu Ustava, građanima je isporučio obećanje da to “omogućava otvoranje vrata NATO i EU za Republiku Makedoniju”.

U martu prošle godine je zvanično postala članica NATO, a Zaev je neko vreme relaksirano čekao ispred vrata Brisela ali je onda počeo i panično da cupka jer je bilo sve jasnije da će ostati zatvorena.

U međuvremenu ih je dodatno zamandalila i Bugarska, koja je preuzela ulogu zle maćehe, i zbog spora oko jezika i nacionalnih heroja stopirala otvaranje pregovora.

Zaev je uradio sve, i više nego što se od njega tražilo, ali EU nije uspela da smogne snage i izdejstvuje pregovore zbog unutrašnjih problema – svađe oko proširenja i muke sa korona virusom.

To je sada, jednim delom, dospelo na naplatu, a Zaev se prilikom podnošenja ostavke nije zaustavio samo na premijerskoj funkciji.

Otišao je i sa mesta lidera Socijaldemoktarskog saveza Makedonije (SDSM).

– Preuzimam odgovornost za ovakav razvoj događaja. Čestitam svim naprednim građanima koji su se borili za jaku Makedoniju. Posebno poštovanje izražavam svojim naprednim ljudima. Novim gradonačelnicima želim da odgovorno i pošteno služe građanima. Ponosan sam što smo zemlju uveli u NATO i razočaran sam, jer je većina naroda u parlamentu izabrala one koji su hteli da ubijaju – rekao je Zaev.

Zoran Zaev

Foto: georgi licovski / EPA;

Zoran Zaev

Tu je mislio na desničarsku opozicionu VMRO-DPMNE, koja je u toku kampanje podržala novoizbabranu gradonačelnicu i nezavisnu kandidatkinju Danela Arsovska. Ostaje još da se vidi hoće li se kriza rešiti novim izborima ili će biti imenovan novi premijer bez izlaska na birališta.

Za prvu opciju se založio lider vodeće makedonske opozicione partije VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, ističući da ne treba da ode samo premijer Zoran Zaev, već i “zaevizam”.

U iščekivanju razrešenja, i da li će Zaev zaigrati u još nekom filmu, pitanje je kako će se i da li će se kriza odraziti na Zapadni Balkan? Da li je ovo pokazna vežba i za EU? Zaev je potpisnik i zdušni zagovornik organizacije “Otvoreni Balkan” pa se otvara polemika i da li će se odraziti na njeno funkcionisanje?

Govoreći o svemu tome, Dragan Šutanovac za Blic kaže da je odlazak Zaeva loš i po zemlju koju je vodio ali i po ceo region.

– Iako se na prvi mah čini da je ostavka Zaeva politički dobrodošla jer na ovim prostorima se ostavke ne podnose ni posle izgubljenih ratova, ipak smatram da je ostavka višestruko loša kako po Severnu Makedoniju i makedonsko društvo uopšte tako i za ceo region. Zaev je čovek koji je uspeo da reši decenijski sukob Skoplja i Atine, da otvori vrata za punopravno članstvo u NATO, da razvije dobrosusedske odnose u regionu i na kraju da bude stabilan partner u izuzetno vrednom projektu Otvoreni Balkan (Mali Šengen) – podseća Šutanovac.

Foto: Olivier Hoslet/EPA / RAS Srbija

Nažalost, kako zbog stava Bugarske ali i zbog indolentnog odnosa EU prema “makedonskom” pitanju njegova Vlada je, dodaje on, doživela više nokdauna pre nego je konačno i nokautirana.

– Potpuno odsustvo razumevanja tokova na Zapadnom Balkanu, bavljenje samom sobom, razvlačenjem problema umesto traganjem za rešenja EU je ostavila Severnu Makedoniju a samim tim i Zaeva da se bore kao Don Kihot. Lično sam ubeđen da je Zaev doneo ovaku odluku i zbog revolta ali znajući interese mislim da je vrlo moguće da to ipak ne bude kraj karijere – ističe Šutanovac.

Ova ostavka se svakako neće dopasti partnerima iz Amerike, koji su u više navrata isticali da EU treba da pokrene pozitivne procese prema Severnoj Makedoniji.

Na to podseća i i Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

– Makedonska vlada i građani popili su nekoliko gorkih pilula zarad obećanja o evropskoj budućnosti – promena imena, Ustava, značajni ustupci Albancima, da bi na kraju ostali u čekaonici EU, sa bugarskim vetom iz razloga koji su teško objašnjivi u 21. veku. To jeste loša poruka za sve ostale u regionu jer ispada da reforme i posvećenost nisu dovoljni čak ni za početak pregovora o EU. Ovakav izborni rezultat direktna je posledica neispunjenih evropskih obećanja – ističe za Blic Grubješić.

Foto: screenshot

Da to može imati posledice i po region kaže i Marko Savković, izvršni direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

– Ovo pokazuje koliko je podrška na koju reformisti računaju fragilna stvar. NIje ovo pokazna vežba EU, jer nije EU kriva što nema otvaranja pregovora već konkretne članice EU. Moramo da prestanemo sa praksom pripisivanja krivice EU. Njeni organi, Komisija i Parlament su dali pozitivno mišljenje i pozvali da se pregovori otvore, više puta- napominje Savković.

Što se tiče “Open Balkana” , Savković dodaje da veruje da će se i sa novom Valdom, koju bi ipak trebalo da i dalje predvodi SDS, saradnja nastaviti.

– Loša je zbog tajminga najavljenog skupa u Beogradu, to je tačno, ali videćemo hoće li na nekom nivou Severna Makedonija ipak biti predstavljena – kaže Savković.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top