Stranica
Home > Vesti > Odluka Prištine uzdrmala regionalne sporazume

Odluka Prištine uzdrmala regionalne sporazume


Premijerka Srbije Ana Brnabić je nakon otvaranja integrisanog prelaza Preševo–Tabanovce rekla da je to prvi zajednički granični prelaz u ovom delu Evrope.

“Ovo je prvi zajedniÄŤki graniÄŤni prelaz u ovom delu Evrope. U našem regionu ovo nije vaĹľan dan samo za Srbiju i Severnu Makedoniju, ovo je potencijalno novi poÄŤetak za ekonomsku, trgovinsku i regionalnu saradnju na Balkanu. Ali, potrebna je i politiÄŤka hrabrost i vizija, da gledamo u budućnost, da ne budemo fokusirani na kratkovide populistiÄŤke politike”, rekla je Brnabićeva.  

Podsetila je da je regionalna saradnja pred ogromnim izazovima posle nekoliko jako dobrih i uspešnih godina na polju trgovine i ekonomije, zahvaljujući regionalnim inicijativama.

“Danas imamo velike izazove zbog direktne suspenzije CEFTA sporazuma od strane Prištine i odluke da se uvedu takse centralnoj Srbiji i BiH, odluke koja je i dan danas na snazi. Ova odluka u osnovi uzdrmala sve regionalne sporazume i od tada, kao posledica toga, regionalna saradnja ide silaznom putanjom”, ukazala je Brnabićeva.

Zbog toga je, napominje, potrebna hrabrost i politiÄŤka odgovornost – “da idemo korak dalje od populizma, da se fokusiramo na interese graÄ‘ana, da idemo u pravcu koji obeleĹľava današnji dan”.

Brnabićeva je rekla da je politički pametno da se povezujemo, a ne da jedni druge blokiramo,

Zatražila je od Prištine da razmisli da li je izolacija najbolji način da se obezbedi bolji život građana, ili su ovakve inicijative odgovor na ono šta mladi ljudi traže od vlasti da bi ostali ovde.

“Pozivam sve lidere regiona da radimo ovako dok je CEFTA suspendovana. Nećemo ÄŤekati, idemo u bilateralne sporazume”, zakljuÄŤila je Ana Brnabić.Izvorni link

Slični artikli

Top