Stranica
Home > Vesti > Održan međustranački dijalog, naredna runda u novembru

Održan međustranački dijalog, naredna runda u novembru


Predstavnici vladajućih stranaka ocenili su razgovore konstruktivnim, dodajući da čine dobru polaznu osnovu.

Predstavnik Spske napredne stranke Vladimir Äukanović izjavio je da je zadovoljan diskusijom na prvoj rundi meÄ‘ustranaÄŤkog razgovora i dodao da je svim uÄŤesnicima dijaloga cilj da izborni proces bude što bolji i transparentniji.

Žarko Obradović iz Socijalističke partije Srbije ocenio je da je međustranački dijalog uz posredovanje EP pokazao je da je Skupština pravo mesto za dijalog vlasti i opozicije i dodao da su razgovori bili dobri.

Predstavnik Socijaldemokratske stranke Srbije Milorad Mijatović naveo je da se govorilo i o kratkoročnim merama koje se mogu realizovati do parlamentarnih izbora koji će biti održani na proleće, ali i o dugoročnim merama koje će značiti da Srbija korača u jednom pravom demokratskom sistemu.

Opozicija: Bez poboljšanja ako vlast ne napravi konkretan potez

Pripadnici opozicionih stranaka koje učestvuju u tim razgovorima smatraju da sastanci, uz svu njihovu dobru volju, neće doprineti boljim izbornim uslovima ukoliko vlast ne napravi neki konkretan potez bez ozbira na posredstvo.

Predsednik Liberalno-demokratske partije ÄŚedomir Jovanović izjavio je da su napravljeni neki pomaci na bolje i da su postignuti neki naÄŤelni dogovori oko niza pitanja, ali da će se teško na tom mestu i u tom formatu dobiti odgovor na pitanje da li će u Srbiji biti “odrĹľani normalni izbori”.

Predsednik Dveri, koje ne učestvuju u međustranačkom dijalogu, Boško Obradović je ocenio da pregovori služe isključivo tome da se vlast pokaže kao kooperativna pod pritiskom predstavnika EU.

Lider Nove stranke Zoran Živković ponovio je svoj predlog koji je star nekoliko godina i koji, kako kaže, se ne prihvata, a to je da se ukinu komercijalne reklame na televizijama tu se troši 80 posto para za bilo koju političku kapmanju i to ne bi bila nikakva radiklana mera u osam država EU se ona primenjuje, a alternativa tome je da se naprave fer duel emisije.

SDA Sandžaka nije preterano optimistična što se tiče rezultata međustranačkih razgovora, izjavio je Enes Imamović navodeći da kao manjinska stranka daju šansu dijalogu i tome da se u okvirima institucija sistema rešavaju, kako kaže, nagomilani problemi sa kojima se suočavaju Bošnjaci u Raškoj oblasti.

ÄorÄ‘e Vukadinović iz poslaniÄŤke grupe “Pokret za spas Srbije-Nova Srbija” izjavio je da su razgovori uz posredovanje EP protekli u konstruktivnoj atmosferi i ocenio da je neophodno da vladajuća većina shvati ozbiljno meÄ‘ustranaÄŤki dijalog kako izbore ne bi bojkotovao i deo opozicije koji uÄŤestvuje u razgovoru.

Gojkovićeva pozvala sve stranke koje imaju uticaj da se priključe

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je sve parlamentarne stranke, kao i one koje to nisu, a imaju uticaja na politički život u Srbiji i koje nisu učestvovale u ovoj rundi razgovora, da razmisle i priključe se u novembru kako bi se uključile u dijalog o poboljšanju atmosfere u Skupštini, kao i o poboljšanju izbornih uslova za naredne redovne parlamentarne izbore.

Zadovoljna je i učešćem poslanika koji predstavljaju nacionalne manjine u parlamentu, bez ozbira na to što su sastancima prisustvovali šefovi njihovih poslaničkih grupa.

Navela je i da nije bilo zahteva od predstavnika Evropskog parlamenta i dodala da će se nakon završetka ove runde izaći sa zajedničkim saopštenjem u kojem će javnost biti obaveštena o svemu onome što se dešavalo iza zatvorenih vrata.

Komentarišući to što je lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić napustio juče sastanak, Gojkovićeva je navela da je poslanik njegove stranke ostao do kraja razgovora, kao i da su imali prilike da iznesu svoje mišljenje, a samim tim su učestvovali u dijalogu.

Međustranački dijalog, koji je počeo juče i nastavljen danas uz posredovanje Evropskog parlamenta, biće nastavljen sredinom novembra.Izvorni link

Slični artikli

Top