You are here
Home > Vesti > “On i vozači su sada na putu ka Beogradu, ali kosovska policija je zaplenila oba kamiona sa referendumskim materijalom”

“On i vozači su sada na putu ka Beogradu, ali kosovska policija je zaplenila oba kamiona sa referendumskim materijalom”

Fallback ImageFoto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju / Ustupljene fotografije

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević je na 33. sednici RIK obavestio članove o privođenju koordinatora RIK na teritoriji Autonomne pokrajine Kosova i Metohije, Marka Jankovića.

Dimitrijević je naveo da se Janković i trojica vozača, koji su prevozili referendumski materijal, sada na putu ka Beogradu.

On je naveo da je Janković sinoć obavestio RIK da su ga pripadnici kosovske policije priveli prilikom prevoza izbornog materijala na administrativnom prelazu Merdare, bez ikakvog pravnog osnova.

– Koordinator RIK se nalazio u pratnji dva kamiona koja su prevozila izborni materijal za glasanje na predstojećem referendumu na Kosovu i Metohiji, koji je bio najavlkjen OEBS na KiM – rekao je Dimitrijević.

Naveo je da su pripadnici kosovske policije takođe zaplenili dva kamiona koja su prevozila izborni materijal i priveli i vozače kamiona, kao i Jankovićevog vozača.

A da su njima bili oduzeti mobilni telefoni i da su odvedeni u kosovsku policiju u Lužanima, 10-ak kilometara od Meradra ka Podujevu.

Naveo je da je Beograd sinoć poslao oficira za vezu Dejana Pavićevića i da su oni potom oslobođeni.

– Kosovska policija je zaplenilla oba kamiona sa referendumskim materijalom, što je suprotno svim sporazumima i dogovorima jer je reč o materijalu koji je najavljen i koji je stigao legalno na administrativnu liniju, gde je trebalo da ga sačeka OEBS i preuzme, kako bi ga danas distriburao – istakao je Petković.

Naveo je da se, umesto OEBS-a koji se nije ni pojavio, pojavilo 10 vozila kosovske policije.

Petković je naveo da je o tom slučaju obavestio izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i istakao da je rec o fragrantnom krsenju ljduskih prava i procedura.

Petković smatra da je reč o manifestaciji sile premijera privremenih porištinskih institucija Aljbina Kurtija.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top