Stranica
Home > Vesti > Orban najavio dva nova programa podsticaja

Orban najavio dva nova programa podsticaja


Budimpešta — Mađarska planira da uvede dva nova ekonomska programa podsticaja naedne godine, jer privredni rast u EU slabi.


Izvor: B92

Foto: Epa/VANO SHLAMOV

Evropska unija glavni je trgovinski partner Mađarske, istakao je premijer te zemlje Viktor Orban, a preneo Rojters.

Orbanova ekonomska politika fokusirana je na održavanje stope ekonomskog rasta koja nadmašuje prosek EU za dva procentna poena.

U junu, vlada je najavila prvu turu mera, među kojima su poreske olakšice, ne bi li pospešila otvaranje novih radnih mesta.

U prvom kvartalu, mađarska privreda napredovala je 5,3 odsto, najviše za proteklih 15 godina, a ministar finansija Mihalji Varga rekao je da bi uz pomoć mera donetih u junu rast mogao da se održi na oko četiri procenta naredne godine.

Međutim, kako je prognoza za EU pogoršana, Orban kaže da bi mogli biti neophodni dalji koraci za održanje brzog privrednog rasta.

„Ako se očekivanja za privredu Evrope obistine, na proleće 2020. biće nam potreban drugi, a u jesen i treći akcioni plan da bismo zaštitili privredu“, rekao je Orban u svom godišnjem govoru o ekonomskoj politici u rumunskom gradu Baile Tušnad.

On nije detaljnije opisao najavljene mere, ali je kazao kako će ti programi poboljšati konkurentnost Mađarske.Izvorni link

Slični artikli

Top