You are here
Home > Vesti > Otvoreni Balkan – Vučić dočekao Ramu i Dimitrova, počeo susret s privrednicima

Otvoreni Balkan – Vučić dočekao Ramu i Dimitrova, počeo susret s privrednicima

Fallback Image


Počeo sastanak sa privrednicima iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Vučić, Rama i Dimitrov razgovaraju sa predstavnicima kompanija iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije.  

Nakon toga, sledi sastanak trojice zvaničnika sa predstavnicima Atlantskog saveta.

Zatim će biti održan sastanak trojice zvaničnika, nakon čega će se Vučić, Rama i Dimitrov obratiti medijima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je u Palati Srbija premijera Albanije Edija Ramu i zamenika predsednika Vlade Severne Makedonije Nikolu Dimitrova, sa kojima će imati više sastanaka u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”.

Inicijativa “Otvoreni Balkan” je ekonomska zona koju su uspostavile tri regionalne zemlje – Albanija, Severna Makedonija i Srbija, a za cilj ima povećanje trgovine i saradnju, kao i poboljšanje međusobnih bilateralnih odnosa.

Vučić, Rama i makedonski premijer Zoran Zaev 10. oktobra 2019. godine započeli su inicijativu koja je neformalno bila nazvana “Mali-Šengen”, a koju su podržale Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

Cilj inicijative, kako je tada kazao predsednik Vučić, jeste da olakša život građanima i poboljša životni standard.

Takođe, tada je istakao i da u toj inicijativi nema ničega što je upereno protiv bilo koga.

Prvobitni naziv Mini Šengen inicijativi je promenjen u Otvoreni Balkan i to krajem jula, na sastanku u Skoplju, na kojem su učestvovali lideri tri zemlje Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev.

Na tom sastanku je dogovoreno da od 1. januara 2023. godine budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a potpisana su i tri dokumenta – Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.Izvor

Similar Articles

Top