Stranica
Home > Vesti > Pariz u fokusu, pritisak na Prištini

Pariz u fokusu, pritisak na Prištini


Fokus je na sastanku u Parizu jer, ako je prošli bio u senci dolazećih evropskih izbora, sada će akcenat biti na uspešnom nastavku dijaloga a znaÄŤajno je i što su se i SAD ukljuÄŤile, što se moĹľe videti po prisustvu Filipa Rikera u Bratislavi, rekao je u Jutarnjem programu RTS-a Dragan Äukanović.

“OÄŤekujem pritisak do sastanka ali će sam sastanak biti odluÄŤujući. Posle njega ćemo znati da li će doći do suspenzije takse koja je uvedena na proizvode iz Srbije i BiH jer ona limitira nastavak dijaloga i bez bar te suspenzije nije realno oÄŤekivati da se uÄ‘e u odluÄŤujuću, a pritom i završnu fazu procesa normalizacije”, rekao je Äukanović.

Kosovske vlasti igraju duplu igru sa EU jer oÄŤekuju da doÄ‘e do suspenzije viznog reĹľima za graÄ‘ane Kosova, istiÄŤe Äukanović. KaĹľe da su oni ostali jedini koji moraju da imaju vize za ulazak u Ĺ engen podruÄŤje i u ovom trenutku igraju više ka tom ulogu.

Sa druge strane, više ameriÄŤkih zvaniÄŤnika je ponovilo da je nuĹľno da Priština suspenduje taksu i da oni na tome insistiraju. “Mislim da su SAD u ovom trenutku odluÄŤne da doÄ‘e do deblokade procesa”, rekao je Äukanović.

Naveo je da postoji zebnja da se sastanak u Parizu ne pripremi dobro – da Priština postavi neke nove uslove koji bi blokirali čitav proces.

“Ja se ipak nadam da će do sastanka doći i on jeste odluÄŤujući. U fazi je kada se EU konsolidovala posle izbora za Evropski parlament i veoma je bitno da sa tog sastanka stigne poruka da je jedino dijalog naÄŤin rešavanja tog procesa i da on ulazi u završnu fazu jer je poÄŤeo još 2011. godine”, istiÄŤe Äukanović.

EU je pokazala da nema dovoljno snage i kredibiliteta da se implementira ono što je dogovoreno i potpisano još 2013. godine i bez ojaÄŤane uloge SAD neće biti realno da uÄ‘emo u novu i završnu fazu dijaloga, smatra Äukanović.

Važno je, kaže, da se na sednici Saveta bezbednosti UN čuje i stav Beograda o onome šta se dešavalo nedavno na severu Kosova, ali da ne treba očekivati da se tu desi nešto više.

Äukanović je podsetio da unutar samog Saveta bezbednosti postoji polarizacija: Sa jedne strane su SAD, Velika Britanija i Francuska, a sa druge strane Rusija i Kina.

Tako da sem što će se ÄŤuti naš glas, ne treba oÄŤekivati nikakav konkretan rezultat, zakljuÄŤio je Äukanović.Izvorni link

Slični artikli

Top