Stranica
Home > Vesti > Pendarovski nezadovoljan: Sve što su tražili ispunili smo, sad je na EU red

Pendarovski nezadovoljan: Sve što su tražili ispunili smo, sad je na EU red


Podgorica — Predsednik Severne Makedonije Steva Pendarovski kaže da nije zadovoljan kojom brzinom zemlje Zapadnog Balkana idu ka evropskoj porodici.


Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

On je naglasio da Evropa mora da bude odlučnija po tom pitanju.

Severne Makedonija je, kako kaže, njen predsednik sto procentno saglasna sa Crnom Gorom kada je reč o viziji regiona, posebno u delu evropske i evroatlantske budućnosti.

Iako je evropska perspektiva jedina alternativa, održiva i produktivna za celi region, predsednika Severne Makedonije brine što ona u poslednje vreme biva zamagljena, a put ka evropskoj porodici spor i neizvestan.

“Ja se nadam da će to ići brže. Koja je to poruka za nas koji još nismo počeli sa pregovaranjem. Ako vi pregovarate sedam godina i još nema svetla na kraju tunela, šta da ja kažem mojim gradjanima u Severnoj Makedoniji koliko će ovo trajati 15 – 20 godina”, navodi Pendarovski u intervjuu za Radio televiziju Crne Gore.

Iako se očekivalo da Severnog Makedonija i Albanija otvore pregovore sa EU prošlog meseca na sastanku čelnika u Luksemburgum odluka je odgođena, zbog, kako se moglo čuti podeljenosti u Uniji oko tog pitanja.

“Sve što su tražili od nas sve smo ispunili, uključujući i teške kompromise i sada je na Evropi da ispuni ono što je obećala”, poručio je Pendarovski.

On kaže da je veoma zadovoljan odnosima i saradnjom sa Crnom Gorom. Mnogo im znači i pomoć koju Crna Gora, sada kao punopravna članica NATO-a nesebično daje Severnoj Makedoniji, koja će postati 30 članica Alijanse najverovatnije već početkom iduće godine.Izvorni link

Slični artikli

Top