You are here
Home > Vesti > Petković sa Hulman o situaciji na Kosovu i Metohiji

Petković sa Hulman o situaciji na Kosovu i Metohiji

Fallback Image


Petković je naveo da je Beograd kontinuirano opredeljen za miroljubivo rešavanje svih nesuglasica u regionu, međutim, Priština, kako je upozorio, uporno, umesto u pravcu stabilizacije prilika, deluje u pravcu destabilizacije regiona.

On je istakao i da se broj incidenata usmerenih prema Srbima u pokrajini, koji su svakodnevni, u poslednje vreme vidno povećava, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

petkovic, hulman

To pokazuje i činjenica da je do danas zabeleženo 110 incidenata prema srpskom narodu na KiM, što je za 30 odsto više, u odnosu na celu prošlu godinu upozorio je Petković.

On je u tom kontekstu podsetio i na poslednje bezbednosne provokacije, kada su, u razmaku od 20-ak dana, teško naoružane specijalne jedinica kosovske policije ROSU dva puta nelegalno upale na sever KiM, pucale iz vatrenog oružja na goloruki narod, 13. oktobra teško ranile Srećka Sofronijevića, Srbina iz Zvečana.

“Samo zahvaljujući srpskom narodu, koji je shvatio ozbiljnost situacije, izbegnuta je tragedija, koja je mogla da dovede do nesagledivih posledica na terenu i do destabilizacije celog regiona”, naglasio je Petković.

On je sagovornicu upoznao sa rezultatima nedavno održanih pokrajinskih, lokalnih izbora, istakavši da je srpski narod učestvovao na ovim izborima očekujući što skoriju primenu do sada postignutih dogovora u okviru Briselskog sporazuma, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština.

Naglasio je da je osnivanje ZSO pravna obaveza prištinskih privremenih institucija, predviđena Briselskim sporazumom, i na njenom sprovođenju će Beograd insistirati na prvom sledećem sastanku u Briselu, što je potvrdila i Evropska unija.

Beograd će nastaviti da insistira i na dijalogu i da ulaže maksimalne napore da destabilizacija regiona bude izbegnuta, međutim, postupci Prištine ne doprinose ostvarenju tog cilja, zaključio je Petković.

Nije kancerogena Srbija, Priština ima maligni uticaj na mir

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas, povodom izjave predsednice privremenih institucija Vjose Osmani da je Srbija kancer Evrope zbog destabilizujuće uloge u regionu, da nije Srbija kancerogena, već da je kancerogena njena izjava koja pokazuje pravu prirodu vlasti privremenih institucija u Prištini i njihov maligni uticaj na izgradnju mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohija i regiona.

On je ocenio da je jasna namera “takozvane predsednice samoproglašenog Kosova” da zapaljivom retorikom pokuša da izazove novu krizu na prostoru KiM i antisrpskim izjavama i da se nametne kao važan politički faktor u Prištini, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Prema njegovim rečima, Srbi sa Kosova i Metohije, kao ni zvanični Beograd neće biti taoci njenih političkih ambicija, niti će dozvoliti nove akcije u srpskim sredinama. Petković je podsetio da je formiranje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima ne samo obaveza Prištine preuzeta Briselskim sporazumom, već i obaveza koju je Priština preuzela pred sopstvenim institucijama.

“Zato je jasno da nepoštovanjem i briselskih dogovora i sopstvenih insitucija, Vjosa Osmani zapravo mržnju prema Srbiji stavlja ispred svakog drugog motiva, te da je ne zanima ni potraga za nestalima, ni normalizacija odnosa i izgradnja međusobnog poverenja kroz dijalog, već samo zapaljiva politička agenda”, istakao je Petković.

On je dodao da će formiranje ZSO biti glavna tema na prvom sledećem sastanku u Briselu, zbog čega je krajnje vreme da Osmani i drugi albanski političari što pre prihvate tu realnost i pokrnu procedure za formiranje Zajednice. “A to što bi Vjosa Osmani htela da svede život Srba na KiM na nivo nevladine organizacije, jasno govori o nameri Prištine da Srbe na KiM stavi u politički i ekonomski geto, u kome ne bi postojala ni sloboda kretanja, ni pravo na slobodno mišljenje, ali im tako nešto neće poći za rukom”, rekao je Petković.Izvor

Similar Articles

Top