Stranica
Home > Vesti > Pitanje Kosova ne može da se reši preko noći

Pitanje Kosova ne može da se reši preko noći


Delegacija Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem i ministrom Dačićem imala je preko 100 susreta u dva-tri dana, tokom zasedanja Generalne skupštine UN, što je svojevrsni rekord bilateralnih susreta, rekao je gostujući u Jutarnjem programu Miroslav Lazanski.

“Govor predsednika VuÄŤića bio je veoma pomirljiv, nije nikoga imenovao već je naprotiv pozvao na saradnju meÄ‘u drĹľavama regiona”, rekao je Lazanski.

S druge strane kada je reč o Kosovu i Metohiji, Lazanski podseća da niko od velikih sila nije povukao priznanje kosovske nezavisnosti. Prema njegovim rečima predstavnici SAD i u Beogradu i u Prištini se ponašaju u skladu sa tim, ali i to što kažu da će podržati rešenje je novi momenat u razmišljanju.

“Izbori su na Kosovu, pa kod nas i moralo bi da se dogodi nešto fantastiÄŤno novo pa da se postigne rešavanje pitanja Kosova i Metohije. To nije problem od juÄŤe, niti od pre deset ili petnaest godina već postoji stotinak godina i niko nije uspeo da ga reši preko noći i preko kolena. Istovremeno prištinska elita kompletan novi nacionalni identitet gradi na snaĹľnoj srbofobiji”, kaĹľe Lazanski.

Srbija je uvek za povratak za pregovaraÄŤki sto i za pregovore.

“Ali kako ćete imati pregovore ako oni uvode takse, ako ništa od Briselskog sporazuma koji je potpisan pre šest godina nije ispunjeno, ako nisu ni minimum minimuma od ZSO ostvarili, o ÄŤemu da razgovarate. Oni Ĺľele da razgovaraju samo o jednoj stvari – da Srbija prizna Kosovo i da se dokopaju svih materijalnih i prirodnih resusrasa na severu KiM”, rekao je Lazanski.

Prema reÄŤima Lazanskog Rusija se dosledno drĹľi svog stava.

“Rešenja bez Rusije nema jer nijedno rešenje ne moĹľe da bude prihvaćeno pre nego što proÄ‘e kroz Savet bezbednosti UN. Prvo morate da ukinete postojeću rezoluciju 1244 a svaka nova, stav je Rusije, mora da bude u skladu sa meÄ‘unarodnim pravom. Istovremeno Rusija kaĹľe da će prihvatiti svako rešenje koje prihvati Beograd”, rekao je za RTS Miroslav Lazanski.Izvorni link

Slični artikli

Top