Stranica
Home > Vesti > Planiraju da “osvoje TrepÄŤu” i postave bombe na KiM

Planiraju da “osvoje TrepÄŤu” i postave bombe na KiM


Dačić je u razgovoru, koji je vođen posle sednice Saveta bezbednosti UN, rekao da bi jedan od ciljeva mogao da bude i podmetanje raznih eksplozivnih naprava širom severa Kosova i Metohije.

“Postoje takva saznanja i mi smo to podelili za zapadnim partnerima i oni sve to znaju. To je veliki izazov i zato sam upozorio Kfor, jer im je zadatak da štite sve graÄ‘ane, bez obzira da li su Srbi ili Albanci, da spreÄŤe napad na sever Kosova. Ukoliko to Kfor ne uradi, dolazimo u veliki rizik za destabilizaciju ÄŤitavog regiona”, naveo je DaÄŤić.

Šef diplomatije je rekao da postoje obaveštajna saznanja da prištinska strana namerava da sprovede unilateralne akcije, koje bi mogle da izazovu destabilizaciju na severu KiM.

Kao jednu od takvih akcija, naveo je i nedavnu, navodno policijsku akciju, u kojoj je, kako je istakao, upotrebljeno više od 70 borbenih vozila, i primenjena sila prema onima koji su privođeni.

“Na sednici Saveta bezbednosti, bez obzira koliko neko ima simpatije ili ne prema Prištini, velika većina ÄŤlanica je osudila ponašanje prema pripadnicima Unmika, govorila je o imunitetima, zato što i oni imaju potrebu da zaštite osoblje UN širom sveta”, rekao je DaÄŤić.

Šef srpske diplomatije ukazao je da je istaknuta potreba da se sačuva mir i stabilnost u regionu i da se nastavi dijalog i dodao da je zato većina članica SB UN isticala da je nepohodno ukinuti takse.

Ocenio je da očigledno postoje neke indicije i želje da se stalno događaju neki jednostrani potezi i provokacije, koje će nas odvlačiti dalje od dijaloga i dolaska do rešenja.

Dačić je rekao da je njegov cilj da upozori međunarodnu zajednicu da Kfor preduzme mere, jer je, kako je naglasio, za to nadležan i zato prisutan na Kosovu i Metohiji.

“Mi ne bismo voleli da doÄ‘emo u situaciju da Kfor ne Ĺľeli da ispuni ono što mora, a da se onda postavlja pitanje da Srbija treba da smatra da Rezolucija 1244 više nema smisla, jer oni neće da zaštite Srbe. Onda Srbija mora da zaštiti svoj narod. To nas vodi sve dalje i dalje u eskalaciju problema”, ukazao je DaÄŤić.

Kako je dodao, zato se i nada da do toga uopšte neće ni doći. Stalno upozoravamo da takve ambicije Prištine moraju da se kontrolišu i da se spreÄŤe ti planovi kako ne bi došlo do novog zaoštravanja u regionu”, rekao je DaÄŤić.

Naglasio je da Beogadu ne odgovara zaoštravanje, već da želi nastavak dijaloga i dolazak do rešenja.

Dačić je ocenio da, iako uglavnom svi imaju poznate stavove u Savetu bezbednosti, bitno je da je ogromna većina članica pozvala na ukidanje taksi.

Napomenuo je da postoji dogovor da će do kraja godine biti održana još jedna sednica SB o Kosovu, najverovatnije u oktobru, dok će sledeće godine biti održane dve sednice.

“Nadam se da više niko ozbiljan neće postavljati pitanje Unmika”

Dačić je izrazio nadu da, posle najnovijih incidenata na KiM, više niko ozbiljno ne postavlja pitanje o tome da li Unmik treba da ostane ili ne.

“NaĹľalost, takva je sitacija da je meÄ‘unarodno prisustvo i dalje potrebno na Kosovu i Metohiji. Mi bismo Ĺľeleli i voleli bismo da se što pre doÄ‘e do mirnog i trajnog rešenja, onda više neće biti potrebne ni sednice Saveta bezbednosti, niti bilo kakve meÄ‘unarodne misije”, poruÄŤio je DaÄŤić.

Osvrnuo se i na rekacije povodom fotografije, na kojoj se vidi da je na novÄŤanici od 100 dolara napisao “Kosovo je Srbija”, navodeći da veruje da se ne bi neki toliko bunili da je napisao da “Kosovo nije Srbija”.

“Neko mi je rekao da uništavam imovinu SAD, pa ja sam bar uradio na takav naÄŤin da sam napisao na novÄŤanici, koja ne pripada Amerikancu. Nisam za razliku od njih bacao bombe sa osiromašenim uranijumom”, rekao je DaÄŤić za Glas Amerike.Izvorni link

Slični artikli

Top