Stranica
Home > Vesti > Počeo međustranački dijalog o izbornim uslovima

Počeo međustranački dijalog o izbornim uslovima


Na sastanak su došli predstavnik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, predsednica Skupštine Maja Gojković, javio je reporter RTS-a.

Sastanku su prisustvovali poslanici Srpske napredne stranke Vladimir Äukanović i Vladimir Orlić, poslanici SocijalistiÄŤke partije Srbije Ĺ˝arko Obradović i ÄorÄ‘e Milićević, poslanik Socijaldemokratske partije Vladimir Marinković, poslanica Saveza vojvoÄ‘anskih MaÄ‘ara Elvira KovaÄŤ i predstavnici Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

Od predstavnika opozicije došli su poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura, predsednik Nove stranke Zoran Ĺ˝ivković, poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Äurišić, bivši predsednik Srbije i predsednik SDS-a Boris Tadić, kao i predstavnici Pokreta slobodnih graÄ‘ana i Nove Srbije i predsednik Liberalno-demokratske partije ÄŚedomir Jovanović, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad ÄŚanak.

Na sastanak su došli predstavnici SPAS-a Aleksandar Šapić i Vladan Glišić, predstavnik Cesida Bojan Klačar i Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, kao i šef kabineta
premijerke Miloš Popović.

Novinarima nije bilo dozvoljeno da uÄ‘u u Skupštinu. Sem Fabrici je novinarima, dok je ulazio, kratko poruÄŤio: “SaÄŤekajte i videćete.

Gojkovićeva “vrlo zadovoljna” poÄŤetkom dijaloga

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je, posle prve sesije međustranačkog dijaloga da je njen lični utisak dobar.

“Dogovorili smo se da nema izjava, dijalog i dalje traje, sada će poÄŤeti druga sesija. To je sve ono o ÄŤemu ja mogu da govorim. Moj liÄŤni utisak je da sam vrlo zadovoljna kako je krenuo naš meÄ‘ustranaÄŤki i politiÄŤki dijalog”, rekla je Gojkovićeva.

Na pitanje da prokomentariše da li se dijalog odvija po “ÄŤetam haus” pravilu ili “Ĺ˝an Mone”, jer je ranije predsednik SDS-a Boris Tadić rekao novinarima da mu nije baš najjasnije, Gojkovićeva je rekla da ne bi komentarisala Tadića, jer nije ÄŤula u kom kontekstu je to rekao.

“Radimo i po jednom i po drugom pravilu”, kratko je odgovorila predsednica parlamenta.

Poslanik SNS-a Vladimir Äukanović je napomenuo da će vrlo brzo ući u skupštinsku proceduru zakoni vezani za Agenciju za borbu protiv korupcije, kao i za finansiranje politiÄŤkih stranaka, a biće i promena kada je reÄŤ o biraÄŤkom spisku.

“Ĺ ta god ono što moĹľe da dovede do boljeg izbornog procesa, mi smo spremni da prihvatimo”, poruÄŤio je Äukanović.

Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke, rekao je da bez dijaloga nema rešenja, ali format po kojem se vodi dijalog nije onaj koji obezbeđuje rešenje.

“Format koji sam ja predloĹľio je da se vode direktni razgovori opozicije i Evropskog parlamenta, pa predstavnika Evropskog parlamenta i vlasti, pa onda u budućnosti daj boĹľe da doÄ‘emo do uslova za tripartntni dijalog”, naveo je Tadić.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke i predsedavajući SZS-a – koji ne učestvuje u međustranačkom dijalogu, potvrdio je da se video sa evroposlanikom Knutom Flekenštajnom i da je predložio da se predstavnici EP sastanu sa predstavnicima opozicije.

Međustranački dijalog će biti nastavljen sutra od devet sati.Izvorni link

Slični artikli

Top