Stranica
Home > Vesti > PoÄŤinju razgovori o izbornim uslovima uz posredovanje EP

PoÄŤinju razgovori o izbornim uslovima uz posredovanje EP


Sa fakulteta stranački dijalog vraća se u parlament, ali uz posrednika Evropskog parlamenta. Prvi princip je da se razgovara na ravnopravnim osnovama.

“Naš predlog je da olakšamo meÄ‘ustranaÄŤki dijalog. Stranke će morati da postignu konsenzus o koracima koje Ĺľele da preduzmu kako bi se poboljšali uslovi za rad u parlamentu i za odrĹľavanje parlamentarnih izbora. Nadamo se da će politiÄŤki akteri zajedno hitno naći rešenje”, naveo je Makalister. 

Od bojkota narednih izbora, ne odustaje Demokratska stranka, a neće ni na skupštinski dijalog. Smatraju da je zakasneo.

“Nema uslova da mi izaÄ‘emo na ove izbore jer nema dovoljno vremena. Mi kada govorimo o uslovima za slobodne i poštene izbore to podrazumeva i neophodnost da najmanje devet meseci imamo takve uslove da bismo mogli da dopremo do graÄ‘ana. Dakle, mi ne bojkotujemo izbore, već nemogućnost da se sprovedu pošteni izbori”, rekao je Zoran Lutovac, predsednik DS-a. 

Odluka demokrata, za predsednicu Vlade Anu Brnabić je neodgovorna.

“Mi ćemo razgovarati sa svima onima koji Ĺľele da preuzmu odgovornost, zato što odgovornost na tome kako izgleda naša zemlja nije samo na vladi, predsedniku i vladajućoj koaliciji, već na svima nama, svim uÄŤesnicima u parlamentarnom Ĺľivotu Srbije. Zato je i opozicija vaĹľna”, kaĹľe Brnabićeva.

Ako opozicija ne želi odgovornost, to je nažalost njihov problem, ali je pokazatelj toga kako se ophode prema glasovima ljudi koji su za njih glasali, ukazala je premijerka. 

Učešće u dijalogu najavile su sve stranke vladajuće koalicije, ali i Stranka moderne Srbije, Nova Srbija, Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića, SDS, Pokret slobodnih građana. DSS i radikali misle da je evropski posrednik nepotreban i da probleme treba rešavati samostalno, unutar instutucija.

“PoniĹľava se naš parlamentarizam, jedna institucija, zakonodavna vlast u Srbiji. Apelujem da se taj poziv povuÄŤe”, kaĹľe Aleksnadar Ĺ ešelj, poslanik SRS-a.

PovlaÄŤenja ipak nema, ali ima oÄŤekivanja:

“Ja ne mogu da sudim o tome ko će biti u tome i ko neće. U svakom sluÄŤaju, Evrpski parlament dolazi ovde, razgovaraće sa svima i njihov je stav da je parlament mesto gde treba da se gradi demokratija”, kaĹľe Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

Moderatori dijaloga su nekadašnji evropski poslanici Eduard Kukan i Knut Flekenštajn. U dva dana i na pet sesija, razgovaraće se o izbornim uslovima, nadzornim telima, medijima – ulozi RTS-a i REM-a, biraÄŤkom spisku, finansiranju kampanje. I za skupštinski dijalog vaĹľe ÄŚetam haus pravila.Izvorni link

Slični artikli

Top