Stranica
Home > Vesti > Poštujem ono što radi VS

Poštujem ono što radi VS


General Tod Volters govorio je, gostujući u emisiji Oko magazin, o odnosima Alijanse i Srbije, zajedničkim vojnim vežbama, regionu Zapadnog Balkana, ali i o bezbednosti na celom evropskom kontinentu.

Nedavno ste stupili na ovu funkciju, u maju, i jedna od Vaših prvih poseta uključuje Srbiju. Da li bi to trebalo da vidimo kao poruku, šta je svrha Vaše posete, šta su njeni ciljevi?

– Zapadni Balkan je svakako veoma vaĹľan za region Evrope. Ovde sam zato što to pruĹľa mogućnost da vodimo razgovore o miru i stvaramo mir. Zapadni Balkan je od kljuÄŤnog znaÄŤaja u pogledu sveopšte bezbednosti evropskog kontinenta i veoma me raduje što imam priliku da budem ovde, ovo je fantastiÄŤna prilika.

Prilika za šta?

– Prilika da razgovaramo o naÄŤinima na koje moĹľemo da podrĹľavamo mir i o veĹľbama i obukama, o budućim prilikama da zemlje saraÄ‘uju u vojnom smislu, da povećaju posvećenost miru.

Šta biste rekli o dosadašnjoj saradnji Srbije sa NATO-om i kao sa savezom i sa članicama NATO-a bilateralno?

– Ona je veoma jaka. Jedna od stvari o kojima smo priÄŤali tokom prethodnih 24 sata jeste broj vojnih veĹľbi u kojima je Vojska Srbije uzela uÄŤešće. I mogao sam da sa njihovim operativnim komandantima priÄŤam o tome šta se desilo tokom 2018. i šta se dešava u 2019, a to je povećanje broja i kvaliteta tih vojnih veĹľbi. I to je veoma vaĹľno za sve nas. Naš cilj je da pogledamo plan za 2020. i da nastavimo da unapreÄ‘ujemo kvalitet i broj tih veĹľbi, kako bismo mogli bolje da podstiÄŤemo mir iz vojne perspektive.

I NATO i Rusija su bili aktivniji, da se tako izrazim, prethodnih meseci i ÄŤak godina. NATO sprovodi neke aktivnosti koje nije sprovodio godinama. Izgleda kao da se pribliĹľavamo sukobu nalik Hladnom ratu, i u ovom okviru, ovoj atmosferi, koliko mislite da je izvodljiva politika vojne neutralnosti Srbije?

– Pre svega, ja sam vojni komandant koji predstavlja NATO i veoma sam fokusiran na veĹľbe i obuke, kao i na prilike za unapreÄ‘enje mira u vojnoj komponenti koja sluĹľi NATO-u. Naš cilj je da veĹľbamo kako bismo unapredili našu sposobnost za odvraćanje i zaštitu suvereniteta zemalja koje su ÄŤlanice NATO-a. Prirodno, podrĹľavam sve što moĹľemo da uradimo da to unapredimo. To je ono što vidim u oblasti evropskog kontinenta danas, i to je ono što ćemo nastaviti da podrĹľavamo.

Ne smeta Vam da je Srbija skoro jedina zemlja ovde koja trenutno nema interes da postane ÄŤlanica NATO-a?

– To je odluka koju će Srbija doneti. Ja poštujem ono što njena vojska radi, poštujem mir za koji se zalaĹľu, razumem razgovor o neutralnosti i kao vojni komandant NATO-a, veoma sam ponosan na ÄŤinjenicu da su nam vojska i predsednik Srbije pruĹľili mogućnost da nastavimo da podrĹľavamo mir rame uz rame.Izvorni link

Slični artikli

Top