Stranica
Home > Vesti > Policija, suzavac i šokeri – agresivna sredstva prinude i medicinska nega

Policija, suzavac i šokeri – agresivna sredstva prinude i medicinska nega


Novi Pravilnik o policijskim ovlašćenjima propisuje da je upotreba elektrošokera i palica zabranjena kada su pitanju vozači u saobraćaju, ali je dozvoljena prema trudnicama i srčanim bolesnicima.


Izvor: BBC

BBC

BBC

Policija u Srbiji ima ovlašćenje da koristi suzavac, elektrošokere i palice, ali i dužnost da pruži negu i savete onima koje na taj način povrede.

Nakon korišćenja suzavca policajci će okrenuti osobu prema vetru ili ventilatoru i reći joj da oči ne trlja, već da ih ispere tekućom hladnom vodom, navodi se u novom Pravilniku o policijskim ovlašćenjima koji je na snazi od 10. juna.

Pravilnikom je propisano i da će policija nakon korišćenja elektrošokera, ako je neophodno, osobi pružiti i medicinsku pomoć.

“Besmisleno je očekivati da policajac na terenu, od zaštitnika koji zaustavlja nasilnika, ubicu ili silovatelja, odjednom postane medicinska sestra ili kozmetičar i brine o tome čoveku i da ga zapira”, ocenjuje kriminolog Dušan Davidović za BBC na srpskom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova još nije odgovorilo na pitanja BBC-ja o novom pravilniku koji je objavljen u Službenom glasniku.

Ovaj pravilnik propisuje da je upotreba elektrošokera i palica zabranjena kada su pitanju vozači u saobraćaju, ali je dozvoljena prema trudnicama i srčanim bolesnicima.

Suzavci i elektrošokeri bi mogli da se koriste u uličnim nemirima/BBC

Suzavci i elektrošokeri bi mogli da se koriste u uličnim nemirima/BBC

Šta stoji u Pravilniku?

Pre upotrebe elektromagnetnih sredstava ili suzavca, policijski službenik dužan je da upozori osobu da će upotrebiti neko od ova dva sredstva.

Elektromagnetna sredstva strujom blokiraju mišiće i onesposobe čoveka, dok suzavac hemikalijama nadražuje disajne puteve i kožu preko pora, oči i usta.

“Nakon upotrebe elektromagnetnih sredstava, policijski službenik će pratiti stanje i ponašanje lica prema kome je sredstvo upotrebljeno, i odmah će omogućiti pružanje stručne medicinske pomoći ako lice ostane u stanju stresa, šoka, ima druge zdravstvene probleme ili traži medicinsku pomoć”, piše u dokumentu.

Upotreba tih sredstava nije dozvoljena u situacijama kada bi to bilo opasno po život, ali se ipak može koristiti u slučajevima kada nije moguće upotrebiti druga sredstva prinude.

” Prema osobama koje su ranjene, obilno krvare, trudnicama, mentalno obolelim i srčanim bolesnicima – upotrebiće se izuzetno, sa naročitom pažnjom i za najkraće moguće vreme”.

Ove odredbe su “apsolutno problematične”, jer će u praksi biti neizvodljivo da policijski službenici procenjuju zdravstveno stanje osoba ili im pruža medicinske savete, smatra Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

On to ocenjuje bez obzira na nivo obuke koji policajci mogu dobiti, a kojim, kaže, u ovom trenutku svakako ne raspolažu.

“U zemljama u kojima se elektromagnetni šok, takozvani tejzer primenjuje, pored prve pomoći na licu mesta, obavezno je obezbediti i ukazivanje stručne medicinske pomoći zdravstvenih radnika”, navodi Elek.

Ovaj radikalni zaokret u praksi policijskog delovanja, ima opravdanje, dodaje Davidović.

“Imamo ogroman broj policajaca koji su nastradali na dužnosti, jer nisu imali dovoljna ovlašćenja da se sačuvaju. Zato uvode ova jako represivna sredstva, koja upotrebljavaju sve policije sveta”, navodi.

Teroristi i kriminalci postali su mnogo agresivniji, ističe Davidović, pa se zato i policija okreće novim sredstvima prinude.

“Ona nisu opasna kao metak, ali mogu i da ubiju. Ako strujom napadnete čoveka sa pejsmejkerom, on je gotov”.

Šta policajac radi nakon što upotrebi suzavac?

Nakon upotrebe raspršivača, policijski službenik će licu pružiti potrebnu pomoć što pre, i to:

  • 1) u skladu sa mogućnostima lice odvesti u nekontaminirano područje i okrenuti ga licem prema vetru, ventilatoru ili drugom priručnom sredstvu;
  • 2) licu reći da bude mirno, da pokuša normalno da diše, da lice i oči ispere tekućom hladnom vodom i da ne trlja oči.

Nakon ukazane potrebne pomoći policijski službenik će upozoriti lice da:

  • 1) ne koristi kreme, losione ili druge kozmetičke preparate koji mogu aktivne komponente spreja duže zadržati u dodiru sa kožom;
  • 2) za uklanjanje aktivne komponente može koristiti sapun koji ne sadrži ulje, da lice briše peškirom tapkanjem, bez trljanja;
  • 3) radi sprečavanja oticanja, kontaminirana područja tela može hladiti vodom, mokrim oblogama ili ledom;
  • 4) mora temeljno oprati sočiva.

*Izvor: Pravilnik o policijskim ovlašćenjima

Fonet

Fonet

Kakva je praksa u drugim državama?

U Hrvatskoj i Crnoj Gori, koje su relevantne za poređenje sa Srbijom, policija nema ovlašćenja da primenjuje elektromagnetne šokove kao sredstvo prinude, dok je suzavac dozvoljen, kaže Elek.

“Iako zakonska rešenja svuda, pa tako i u Srbiji, predviđaju brojna ograničenja prilikom njihove upotrebe, teško je osigurati efektivnu primenu u praksi”, ističe.

Pravilo je, navodi Elek, da sva ovlašćenja koja mogu da ugroze prava građana moraju biti praćena adekvatnim merama kontrole da bi se sprečile zloupotrebe.

“Ovo će biti ključni problem i u Srbiji budući da Sektor unutrašnje kontrole i dalje nema dovoljno kapaciteta, niti autonomiju u radu, da kontroliše zakonitost primene policijskih ovlašćenja – na ovo je ukazala i Evropska unija u poslednjem Izveštaju za Srbiju”.

Pod sredstvima prinude podrazumevaju se i fizička snaga, službena palica, sredstva za vezivanje, specijalna vozila, posebno dresirani psi, konjica, sredstva za zaprečavanje, hemijska sredstva, vatreno oružje i posebne vrste oružja, uređaji za izbacivanje mlazeva vode, sredstvo za sprečavanje prolaska lica i hemijska sredstva.

Nova sredstva prinude uvedena su prvi put 2016. godine kada je usvajan novi Zakon o policiji, podseća Elek.

Posebno je zabrinjavajuće, napominje, i to što je Pravilnik potencijalno u u sukobu sa članom 107 Zakona o policiji koji propisuje zabranu korišćenja fizičkih sredstava prinude prema mladim, bolesnim, iznemoglim licima i trudnicama.

“Stručna javnost je još tada upozoravala na potencijalna ugrožavanja prava građana, budući da ovo pitanje određuje podzakonski akt, to jest pravilnik – što daje veću diskrecionu moć odlučivanja i smanjuje stepen kontrole”, zaključuje Elek.

Davidović smatra da uključivanje osetljivih grupa u tekst Pravilnika, pokazuje licemerstvo policije.

“Daje mogućnost policajcima da koriste gruba sredstva, a onda podmetnu u tekst trudnice i ranjenike, da se vidi da vode računa o građanima i pojedincima.

To je lažni moral – da se vlasi ne dosete.”

Elektrošokeri – izbegavati glavu i arterije

Prilikom upotrebe elektromagnetnih sredstava, policijski službenik preduzima sledeće mere bezbednosti:

  • 1) u slučaju upozorenja laserom, glava ne sme da bude ciljana da bi se izbegla mogućnost upotrebe laserskih zraka u visini očiju;
  • 2) u slučaju upotrebe sredstva na daljinu, nišanjenje nekih delova tela treba izbeći, pogotovo glave ili vrata zbog prisustva grlenih arterija, kako bi se onemogućile povrede ili mučnine osobe koja treba biti privremeno onesposobljena;
  • 3) ova sredstva se ne upotrebljavaju ako je odeća lica nakvašena zapaljivim supstancama (alkohol, benzin i sl.).

*Izvor: Pravilnik o policijskim ovlašćenjima

“Tejzer” se još tokom 2011. koristio u više od 100 zemalja sveta i zahvaljujući njemu spasene su destine hiljada ljudi, pisala je Politika.

Ipak, otkako je američka policija početkom devedesetih godina počela da ga koristi traju i kontroverze i osporavanja njegove efikasnosti.

Navodno, u velikom broju slučajeva elektrošokeri su bili kobni za osobe koje je policija želela da onesposobi.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom


©BBC na srpskom - B92

Izvorni link

Slični artikli

Top