You are here
Home > Vesti > Politika Berlina prema Srbiji se neće menjati, izjave Viole fon su njene lične

Politika Berlina prema Srbiji se neće menjati, izjave Viole fon su njene lične

Fallback Image


Politika zvaničnog Berlina prema Zapadnom Balkanu i Srbiji neće se promeniti dolaskom nove vlade kancelara Olafa Šolca, a izjave poslanice Zelenih u Evropskom parlamentu Viole fon Kramon su samo lične izjave, a ne i zvaničan stav Nemačke, istakao je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Šib je ističe da može da potvrdi da i za novu vladu kancelara Šolca i novu ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok Zapadni Balkan ostaje spoljnopolitički prioritet.

– To je eksplicitno utvrđeno i u koalicionom sporazumu – značaj Zapadnog Balkana, procesa proširenje EU, koliko je bitno da se region kreće ka članstvu u EU, u sprovođenje reformi na tom putu – objasnio je on.

Šib je podsetio da je kancelar Šolc bio u vladi kancelarke Angele Merkel četiri godine vicekancelar i četiri godine ministar finansija, a od 16 godina vladavine Merkelove 12 godina je vladu činila velika koalicija CDU-SPD, tako da je, kaže, zasigurno osiguran kontinuitet, a time i da Zapadni Balkan ostane prioritet i nove vlade.

Na pitanje da li je politika koju vodi poslanica u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, koja se ističe brojnim inicijativama i oštrim izjavama u kojima kritikuje Srbiju i njeno političko rukovodstvo, zvanična politika Berlina, ambasador Šib je ističe da ona govori u svoje lično ime.

Viola fon Kramon

Foto: Hadi Mizban / Tanjug/AP

Viola fon Kramon

– Gospođa Fon Kramon je poslanica u Evropskom parlamentu stranke Zelenih. Ona govori u svoje lično ime. Izjave koje daje daje kao evropski poslanik. Ona nije deo savezne vlade. Članica je stranke Zelenih, ali ima svoj stav, i nije deo nemačke vlade. Njene izjave se moraju posmatrati u tom kontekstu – poručio je on.

Na pitanje hoće li to što su Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke Zeleni, odnosno Analena Berbok doći do promene politike prema Beogradu i Prištini, Šib je podsetio da je Berlinu važno da se odnosi Srbije i Kosova normalizuju, a za to je potreban sveobuhvatni sporazum o normalizaciji.

Ukazao je da EU podržava dijalog, da ima svog izaslanika Miroslava Lajčaka, i da se Nemačka nada da će dijalog napredovati.

– U ovom trenutku u dijalogu se ne dešava puno toga. Nadamo se da će ponovo uslediti napredak. I to je dosadašnji stav vlade u Berlinu, koji ostaje. Podržavamo sve strane u normalizaciji odnosa, jer to nije samo važno za integraciju u EU – dodao je on.

Na pitanje hoće li se Nemačka zalagati za proširenje EU i ubrzanje tog procesa on je istakao da se značaj proširenja Unije nalazi u koalicionim sporazumom kojim je formirana vlada u Berlinu.

– Podržaćemo taj proces i Srbiju na tom putu. I tu postoji kontinuitet. Brzinu kojom se Srbija kreće u pravcu članstva, međutim, određuje sama Srbija. Neophodan je napredak u oblasti vladavine prava, a to obuhvata nezavisno pravosuđe, slobodu medija, borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala, ali i borbu protiv veličanje ratnih zločina. To je bilo važno staroj, a ostaće bitno i novoj vladi – rekao je on.

Foto: shutterstock

Šib je istakao da će Nemačka podržati Srbiju u sprovođenju odgovarajućih reformi, i to ne kroz davanja dobrih saveta, već i konkretno finansijski.

Upitan na šta je posebno ponosan što je postignuto tokom boravka u Srbiji, Šib je kaže da svakog dana tim ambasade ima pun program, sa mnogo tema.

– Na prvom mestu je evropska integracija i podrška Srbiji na tom putu. Tu je bilans u redu. Dugo se nije ništa dogodilo, a sada je otvoren klaster 4, takozvani zeleni klaster. To smatram pozitivnim i to je posebno ohrabrenje vladi da nastavi sa reformama, da intenzivira svoje napore. Radi se o reformi pravosuđa koja je u toku, i koja mora uskoro biti završena – objasnio je on.

Što se ekonomskih odnosa tiče ocenio je da su oni odlični i da treba nastaviti taj pozitivan trend.

– Na kraju je i za investitore važno da se uslovi za ulaganje dalje poboljšavaju, da se javna administracija dalje poboljšava, sve postane transparentnije, da je obezbeđena pravna sigurnost – dodao je on.

Rekao je da je dogovoreno klimatsko partnerstvo sa vladom Srbije, što omogućava Nemačkoj da mobiliše veća sredstva.

Zelena agenda i energetska tranzicija, smatra, biće još važnija novoj nemačkoj vladi, a to je i jedan od fokusa buduće spoljne politike Berlina.

Prema njegovim rečima cilj je transformacija privrede, ali i izlazak iz uglja ka održivim energentima.

– To je veliki izazov za Srbiju, ali i izazov za kasnije članstvo u EU“- podvukao je Šib.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top