You are here
Home > Vesti > Pomeranje kazaljki utiče na san, apetit, pažnju…

Pomeranje kazaljki utiče na san, apetit, pažnju…

Fallback Image


BEOGRAD –

Pomeranje kazaljki časovnika za sat unazad, što smo imali protekle noći, može prema mišljenju psihologa Nevene Čalevski uticati na ljude, a pre svega na njihov san, apetit, telesnu temperaturu, dok na psihološkom planu mogu uslediti promene u mišljenju i održavanju pažnje.

“Možemo postati psihološki tromiji, malo razdražljiviji. Sve ove moguće promene, posledica su promene naših navika i promene uobičajenog ritma koja nam je pomeranjem kazaljki nametnuta”, rekla je Čalevski za Tanjug televiziju.

vremeplov, sat

Istakla je da je san kod čoveka najosetljiviji a pošto, kako objašnjava san čuva ritam, ova promena može da utiče upravo na san.

Uticaj ove promene može da bude i pozitivan, jer ako ima više svetlosti kada se probudimo, što je posledica činjenice da ustajemo sat kasnije, to može delovati tako da budemo bolje raspoloženi.

“Svetlo deluje na sintezu melatonina i drugih neurotransmitera, pa i čuvenog serotonina koji zovemo hormonom sreće”, objašnjava Čalevski.

Prema njenim rečima i glavobolja može da bude povezana sa pomeranjem kazaljki na satu ali samo kod osetljivih ljudi koji inače reaguju glavoboljom u stresnim situacijama.

“I kada se daleko putuje i menjaju vremenske zone, prvi poremećaj bude sa spavanjem, uspavljivanjem ili sa ranim buđenjem ali se to povlači. Srećom naši organizmi su samoorganizovani i samoregulatorni pa se u roku od nekoliko dana vratimo u redovno funkcionisanje”, kaže ona.

Dodaje da bi to trebalo očekivati i kod onih koji imaju posledične probleme zbog prelaska na zimsko računanje vremena.Izvor

Similar Articles

Top