You are here
Home > Vesti > Posebna sednica Skupštine RS: Dodik nije dobio podršku

Posebna sednica Skupštine RS: Dodik nije dobio podršku

Fallback Image


Sednici su prisustvovali predsednica RS Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a kako prenosi RTRS Narodna skupština nije podržala izjavu Dodika da je deset odluka Predsedništva, koje su Šefik Džaferović i Željko Komšić usvojili preglasavanjem štetno po vitalni interes Republike Srpske.

dodik

Tako svih deset odluka na koje je Dodik uložio veto ostaju na snazi, jer je na glasanju izostala podrška dve trećine poslanika.

To je prvi put da je Dodik pokrenuo proceduru zaštite vitalnog entitetskog interesa, a da je izostala dvotrećinska podrška.

Iako je srpski član Predsedništva u uvodnom izlaganju detaljno obrazložio svaku odluku i zbog čega su one štetne po interes Srpske, rekao da je Parlament Srpske mesto odluke, te pozvao poslanike na jedinstvo, jedinstvo je izostalo.

Dok je DNS sve vreme učestvovao na zasedanju i glasao, SDS i PDP su napustili zasedanje još tokom rasprave, pa nisu ni bili prisutni u sali kada se glasalo.

Sve ove tačke koje su bile na sednici Predsedništva BiH 18. oktobra i na koje je srpski član Milorad Dodik stavio veto, poštujući zaključke Narodne skupštine o neodlučivanju u Predsedništvu su usvojene jer nije bilo dovoljno ruku u Narodnoj skupštini.

Tako su prošle i one koje ugrožavaju vitalni interes Srpske. U sali kada se glasalo nije bilo poslanika opozicije predvođenih SDS-om i PDP-om.

Dodik je inače u uvodnom izlaganju ocenio da veliki broj odluka i zaključaka Predsedništva BiH sa sednice 18. oktobra ugrožava vitalni entitetski interes.

U njima su uočeni proceduralni i materijalni nedostaci i zaobilaženje entitetskih nivoa vlasti i zato je, kaže, glasao protiv.

Dodik ni za otvaranje kancelarije Ruske ambasade u Banjaluci i davanje agremana ambasadorima pojedinih zemalja nije dao svoj glas očekujući da će o tome glasati poslanici u Parlamentu Srpske.

Time je, kaže, hteo da omogući da se odlučuje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a ne u Predsedništvu BiH.

Ovo je trebalo da dokaže da Republika Srpska nije niži nivo vlasti, poručila je predsednica Željka Cvijanović, dodajući da je to politička i ustavna snaga parlamenta i Srpske.

Poslanici vladajuće koalicije poručili su da se bez obzira na sve odlučivanjem o ovim tačkama manifestuju i jačaju odluke srpskog člana Predsedništva BiH i podsećaju da se odlučuje o međunarodnim ugovorima.

SDS i PDP još juče su nagoveštavali da bi mogli napustiti skupštinsku salu. Razlog o kome su govorili i danas između ostalog bio je i termin održavanja sednice zbog čega, pravdali su se, nisu bili u mogućnosti da se pripreme za raspravu.

To je bio samo izgovor opoziciji, smatraju u vladajućoj koaliciji.

Govoreći o tome zašto su poslanici SDS-a i PDP-a napustili posebnu sednicu, Dodik je izjavio da je njima rečeno da nađu načina da ne budu deo većine oko pitanja povrede vitalnog interesa Republike Srpske.

SDS i PDP su u jednom delu zasedanja napustili skupštinsku salu, nakon što su od početka, između ostalog, prigovarali i za termin održavanja sednice pravdajući to nemogućnošću da spreme raspravu.

Dodik:Poštovaću zaključke Narodne skupštine RS

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da treba povući ranije date saglasnosti Republike Srpske za formiranje Oružanih snaga, Visokog sudskog i tužilačkog veća i oblast indirektnih poreza.

Verujem da bi sednica Narodne Skupštine RS mogla da bude održana polovinom sledećeg meseca i da će na dnevnom redu biti sva pitanja na kojima radne grupe predano rade, rekao je Dodik i ponovio da Republika Srpska ima svoja prava.

On je istakao da će poštovati zaključke Narodne skupštine koja je danas održala posebnu sednicu na njegov zahtev, prenela je RTRS. Poslanici inače nisu podržali ocene Milorada Dodika da su odluke Predsedništva BiH od 18. oktobra štetne po vitalni interes RS.

Dodik je na pres konferenciji u Banjaluci rekao i da je sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem juče razgovarao više od tri sata te da su jedan drugog upoznali o svim važnim političkim temama u BiH, Hrvatskoj, regionu i EU.

“Razgovor je rezultovao približavanjem i utvrđivanjem zajedničkih stavova a to je da je neophodno obezbediti stabilno i bezbedno okruženje u BiH, koje je preduslov i regionalne stabilnosti, te da stabilnost nije ako neki pokušavaju da aktuelna neslaganja u BiH iskoriste kao način da destabilizuju situaciju kriveći druge, a u suštini imajući nameru da kroz to još više dezavuišu i razgrade prava konstitutivnih naroda u BiH – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da su istakli značaj konstitutivnih naroda i njihovih prava, a ukazano je i da je došlo do niza materijalnih kršenja Ustava BiH.Izvor

Similar Articles

Top