You are here
Home > Vesti > Potpisan Sporazum o izbornim uslovima; Izbori 3. aprila

Potpisan Sporazum o izbornim uslovima; Izbori 3. aprila

Fallback Image


Potpisnici sporazuma su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i sedam opozicionih stranaka koje su bile u Radnoj grupi za međustranački dijalog, Dveri, DS S, POKS, Zavetnici, Srpska radikalna stranka, Zdrava Srbija, Dosta je bilo, odnosno njihovi predstavnici Boško Obradović, Dejan Šulkić, Žika Gojković, Milica Đurđević Stamenkovski, Aleksandar Šešelj, Miloljub Albijanić, Saša Radulović.

dacic, izbori

Sporazum se, kako je ranije rečeno, odnosi na izborno zakonodavstvo, zatim na sam izborni proces, kao što je podnošenje lista i prikupljanje potpisa, na kontrolu biračkog spiska i samog dana glasanja i rezultate, kao i na pitanje medija, izveštavanje javnog servisa i finansiranja kampanje.

Predloge za članove Privremenog nadzornog tela dale 4 stranke

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić izjavio je da su do sada četiri opozicione stranke predložile svoje predstavnike za članove Privremenog nadzornog tela za medije, čije je formiranje dogovoreno tokom međustranačkog dijaloga sa evroparlamentarcima.

Gostujući na televiziji Tanjug, Dačić je podsetio da je dijalog sa evroparlamentarcima završen tako što je dat predlog mera među kojima su glavne formiranje Privremenog nadzornog tela za medije u kojem će biti po šest predstavnika REM-a i opozicije, kao i proširenje Republičke izborne komisije sa šest članova i šest zamenika iz opozicije.

Time je, naveo je Dačić, napravljen pomak jer to uopšte nije predviđeno zakonom.

“Moramo da izmenimo zakon da bismo za ove izbore učinili ustupak u smislu da svi budu unutra i da mogu da kontrolišu izbore”, rekao je Dačić.

Kada je reč o formiranju Privremenog nadzornog tela za medije, Dačić je rekao:

“Imamo četiri predloga, jedna stranka je predložila dvojicu što znači da ima pet, ali treba šest”, rekao je Dačić.

Dačić je, inače, juče razgovarao sa predstavnicima Evropskog paralamenta, kofasilitatorima u međustranačkom dijalogu Vladimirom Bilčikom, Tanjom Fajon, Edvardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom koje je informisao o aktivnostima koje se preduzimaju na sprovođenju mera koje su dogovorene tokom međustranačkog dijaloga 17-18. septembra.

Dogovoreno je da se rok za prijavu kandidata za članove Privremenog nadzornog tela produži do ponedeljka 1. novembra, a da se sutradan održi novi sastanak kofasilitatora na kojem će biti izabrani članovi tog tela.

“Juče sam imao telefonski razgovor sa evroparlamentarcima i dogovorili smo se da do ponedeljka pozovemo, ja i danas pozivam opozicione stranke da daju svoje predstavnike da bismo u utorak mogli zajedno da definišemo tih šestoro ljudi kako bi oni mogli da krenu da rade”, dodao je Dačić.

Učesnici su preneli da je u sporazumu definisano da će izbori održati 3. aprila 2022. godine, da će predsednički izbori biti rapisani 3. marta, a parlamentarni 15. februara.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog završenog posla, navodeći da sigurno neće svi biti u potpunosti zadovoljni, ali je, kaže, generalno dijalog ostvario svoj cilj.

Kazao je i da su razgovori vođeni o otvorenim i spornim pitanjima i da je ustanoveljna praksa da se sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem razgovara i o drugim pitanima, kao što su pitanje KiM i Republika Srpska.

“Ostvarili smo značajne pomake u dogovoru kada je reč o poboljšanju izbornih uslova, da se time otkloni svaka mogućnost da to bude alibi bilo kome za optužbe na račun Srbije, te da se steknu uslovi da se izbori održe u fer atmosferi”, rekao je Dačić ocenivši da je postignut značajan rezultat.

Rekao je i da su ostvarena značajna poboljšanja i preciziranje normi koje će dovesti do toga da proceš prikupljanja potpisa bude lakši, kao i kontrola izbora, odnosno provera eventualnih neregulrnosti.

Kada je reč o medijima, Dačić je kazao da će javni servis imati Pravilnik, a ostali mediji preporuke da poštuju demokratske principe i da pozivaju sve političke opcije da se predstave, bez namere da se utiče na uređivačku politiku.

“Tu je deo koji se tiče finansiranja kampanje, funkcionerske kampanje…”, rekao je Dačić i dodao da će se dijalog nastvaiti i posle izbora kada će se razgovarati o izbornom sistemu, uvođenju elektronskog glasanja I slično.

Istakao je da će sve stranke, odnosno i one koje nisu potpisale sporazum moći da koriste njegove benefite.

“Želja nam je da izbori budu demokratski i da se otkloni svaka mogućnost da bilo ko baca ljagu na Srbiju”, rekao je Dačić.

Stamenkovski: Izbori 3. aprila

Predstavnica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas da je Sporazumom o izbornim uslovima definisano da će izbori biti održani 3.aprila.

Đurđević Stamenkovski je kazala da će izbori za predsednika Republike biti raspisani 3.marta, a parlamentarni 15. februara.

Ona je čestitala svima na postignutom sporazumu, ukazujući da se opozicija nije borila za sebe već za kvalitetniju političku scenu i za one građane koji su sumnjali gde će otići njihov glas.

“Zavetnici su pristupili odgovorno i temeljno i u dobroj veri da će sporazum biti implementiran u praksi. Najvažnije je da smo poslali poruku da svako može da iznese svoje političke stavove, a da ne bude diskriminisam i cenzurisan”, rekla je ona.

 Lider ĐB Saša Radulović rekao je da sporazum donosi to da će izborna krađa biti teža, a njeno otkrivanje lakše.

“Postignuti su značajni pomaci u kontroli izbornog procesa, ali ne i u oblasti medija koliko smo se nadali”, rekao je Radulović.

Obradović:  Ima poboljšanja, ali daleko smo od poštenih izbora

Lider Dveri Boško Obradović rekao je nakon potpisivanja Sporazuma o izbornim uslovima u Skupštini Srbije da ne deli entuzijazam i oduševljenje potpisanim sporazumom, ali je ocenio da ima određenih konkretnih poboljšanja izbornih uslova.

“Ali smo daleko od slobodnih i poštenih izbora. Mnogo važnije biće kako će izgledati primena i na tome ćemo raditi”, rekao je Obradović na konferenciji za novinare.

On je naveo da će Dveri delegirati predstavnike u svim telima koji se formiraju, od Radne grupe za proveru biračkog spiska, do kontrolnog tela koje će pratiti implementaciju sporazuma i kompletan izborni proces.

“Za mene je važno što je vlast potpisujući sporazum priznala da uslovi prošle godine nisu bili kako treba”, rekao je Obradović.

Precizirao je da se u sporazumu navodi da će RTS i RTV imati svoj program u smislu statusa opozicije, da će imati svoje pravilnike, a da će ostali emiteri u narednih 15 dana dostaviti planove.

Formira se Radna grupa za proveru biračkog spiska, smanjen je broj potpisa za pokrajinske i lokalne izbore, biće izdvojene veće finansije za učesnike na izborima, biće ukinuto jemstvo za dobijanje finansija, a funkcionerska kampanja neće biti moguća deset dana pre izbora.

Dodao je da će biti velikih pomaka u radu RIK-a u kojem će, kaže, opozicija imati svoje predstavnike.

Martinović: Legitimitet izbora niko ne može da spori

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović izjavio je danas da je ta stranka u međustranačkom dijalogu, koji se vodio u Skupštini Srbije, prihvatila sve zahteve opozicije.

“Ja mislim da sa ovim sporazumom oni mogu da budu mnogo više zadovoljni nego mi koji predstavljamo SNS. Kad sam bio u opoziciji o ovakvim izbornim uslovima mogao sam samo da sanjam. Izborni uslovi su takvi da nikada nisu bili lakši i liberalniji”, rekao je Martinović novinarima.

On je dodao da uslovi nikada nisu bili takvi da omogućavaju strankama da pređu cenzus od tri odsto i da postanu parlamentarne.

“Mi smo ovaj sporazum odnosno ovaj dijalog vodili i na kraju smo potpisali Sporazum u jednoj dobroj veri da, kako god da se završe naredni izbori, niko neće moći da dovede u pitanje njihov legitimitet”, naveo je Martinović.

Martinović je kazao da će se izbori završiti onako kako građani budu hteli, a ništa strašno, kaže, i ako se dogodi da SNS ode u opoziciju.

“Mislim da za to postoje i velike mogućnosti upravo imajući u vidu snagu opozicije, snagu njihovih lidera, neke od njih ste čuli danas, ali i onog dela opozicije koje predvodi Đilas. Pobediti takve ljude na izborima za nas iz SNS neće biti nimalo lako”, prokomentarisao je Martinović posle potpisivanja Sporazuma o poboljšanju izbornih uslova.

Kako je naveo, SNS će dati sve od sebe da Srbija ostane slobodna, suverena, ekonomski jaka država koja će razgovarati sa svojim susedima i sa svim zemljama sveta i koja će, dodaje, moći da brani svoje interese i da brine o srpskom narodu.

Savez Bunjevaca: Ispraviti veliki propust u Sporazumu

Savez bačkih Bunjevaca – politička stranka nacionalne manjine, saopštio je danas da pozdravlja i podržava Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora, ali i da istovremeno ukazuje na, kako tvrde, ogroman propust koji je u Sporazumu učinjen.

Iz Saveza obrazlažu da je Sporazumom predviđeno da se broj potpisa za liste stranaka nacionalnih manjina smanji i da iznosi polovinu potrebnog broja potpisa za liste koje nisu liste stranaka nacionalnih manjina i za Republičke i za Pokrajinske izbore, a to nije učinjeno za lokalne izbore.

”Ukoliko nije namera, a nadamo se da nije, da se stranke nacionalnih manjina onemoguće da postave listu u mnogim lokalnim sredinama, onda je neophodno ovu grešku ispraviti i omogućiti da stranke nacionalnih manjina na lokalnim izborima mogu postaviti listu pod istim uslovima kao za Republičke i Pokrajinske izbore, odnosno sa polovinom potrebnog broja potpisa koji je utvrđen za liste koje nisu liste nacionalnih manjina”, navode iz Saveza.

Ukoliko to ne bi bilo učinjeno, kako se upozorava u saopštenju, stranke nacionalnih manjina u mnogim sredinama bile bi dovedene u neravnopravan, i daleko teži položaj nego što je to sada.

”Na primer, u Subotici bi za listu stranke nacionalne manjine bio potreban daleko veći broj potpisa (minimum 1.000) nego što je sad (minimum 690). Ista je situacija i u mnogim drugim lokalnim sredinama”, dodaje se.

 Izvor

Similar Articles

Top