Stranica
Home > Vesti > Priština da ukine takse, Beograd da ne lobira za povlačenje nezavisnosti

Priština da ukine takse, Beograd da ne lobira za povlačenje nezavisnosti


Vlade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD ujedinjene su u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti, navodi se u zajedničkoj izjavi tih zemalja.

U izjavi vlada pet zemalja se ističe da status kvo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i da jednostavno nije održiv.

Nakon godina stagnacije došlo je vreme, navodi se u zajedničkoj izjavi, da se stavi tačka na sukobe iz 90-ih i da se kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za građane Kosova i Srbije.

“Stoga pozivamo Kosovo i Srbiju da što je brĹľe moguće obnove dijalog pod okriljem EU i traĹľimo da se obe strane uzdrĹľe od preduzimanja koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma koji je neophodan obema drĹľavama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija i svih pratećih pogodnosti”, kaĹľe se u saopštenju.

Zemlje Kvinte su spremne, kako se navodi, da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju  ulogu u procesu, ali to ne mogu da učine sve dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, uklone prepreke i nastave da razgovaraju.

“Za Kosovo to znaÄŤi ukidanje taksi koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znaÄŤi prekid kampanje za povlaÄŤenje priznanja nezavisnosti Kosova. Ĺ˝elimo da graÄ‘ani Kosova i Srbije uĹľivaju plodove odrĹľivog mira i da imaju mogućnost da grade sopstvenu budućnost. Spremni smo da u tome pomognemo na svaki mogući naÄŤin”, zakljuÄŤuje se u zajedniÄŤkoj izjavi vlada Francuske, NemaÄŤke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD.Izvorni link

Slični artikli

Top