You are here
Home > Vesti > Priština ima MALIGNI UTICAJ na mir

Priština ima MALIGNI UTICAJ na mir

Fallback Image


Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas, povodom izjave predsednice privremenih institucija Vjose Osmani da je “Srbija kancer Evrope zbog destabilizujuće uloge u regionu”, da nije Srbija kancerogena, već da je kancerogena njena izjava koja pokazuje pravu prirodu vlasti privremenih institucija u Prištini i njihov maligni uticaj na izgradnju mira i stabilnosti na prostoru KiM i regiona.

On je ocenio da je jasna namera “takozvane predsednice samoproglašenog Kosova” da zapaljivom retorikom pokuša da izazove novu krizu na prostoru KiM i antisrpskim izjavama i da se nametne kao važan politički faktor u Prištini, navodi se u saopštenju Kancelarije za KIM.

Prema njegovim rečima, Srbi sa Kosova i Metohije, kao ni zvanični Beograd neće biti taoci njenih političkih ambicija, niti će dozvoliti nove akcije u srpskim sredinama.

Petković je podsetio da je formiranje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima ne samo obaveza Prištine preuzeta Briselskim sporazumom, već i obaveza koju je Priština preuzela pred sopstvenim institucijama.

– Zato je jasno da nepoštovanjem i briselskih dogovora i sopstvenih insitucija, Vjosa Osmani zapravo mržnju prema Srbiji stavlja ispred svakog drugog motiva, te da je ne zanima ni potraga za nestalima, ni normalizacija odnosa i izgradnja međusobnog poverenja kroz dijalog, već samo zapaljiva politička agenda – istakao je Petković.

On je dodao da će formiranje ZSO biti glavna tema na prvom sledećem sastanku u Briselu, zbog čega je krajnje vreme da Osmani i drugi albanski političari što pre prihvate tu realnost i pokrnu procedure za formiranje Zajednice.

– A to što bi Vjosa Osmani htela da svede život Srba na KiM na nivo nevladine organizacije, jasno govori o nameri Prištine da Srbe na KiM stavi u politički i ekonomski geto, u kome ne bi postojala ni sloboda kretanja, ni pravo na slobodno mišljenje, ali im tako nešto neće poći za rukom – rekao je Petković.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top