Stranica
Home > Vesti > Priznanje Kosova u postojećim granicama

Priznanje Kosova u postojećim granicama


Nemačka kancelarka Angela Merkel i kosovski premijer Ramuš Haradinaj istakli su da je pravno obavezujući sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od ključnog značaja za stabilnost u regionu.

Merkelova je u Berlinu primila Haradinaja s kojima je, kako je saopšteno iz njenog kabineta, razgovarala o bilateralnim odnosima, spoljnopolitičkim pitanjima, kao i o odnosu Beograda i Prištine.

“Pravno obavezujući sporazum je od kljuÄŤnog znaÄŤaja za put dve drĹľave u Evropu”, kaĹľe se u saopštenju.

Ramuš Haradinaj je, nakon prijema kod nemaÄŤke kancelarke u Berlinu, izjavio da Priština ne menja stav o rešenju pitanja Kosova i da oÄŤekuju postizanje sveobuhvatnog rešenja koje ukljuÄŤuje “meÄ‘usobno priznanje u postojećim granicama”. 

Merkelovoj je, dodao je, zahvalio na doslednom stavu Nemačke u pogledu, kako je rekao, zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova.

Kako je prenela prištinska Gazeta Ekspres, Haradinaj je rekao da su razgovarali o sto odsto uvećanim taksama na proizvode iz Srbije, ali da kancelarka nije tražila da ta mera bude ukinuta, te da će ona ostati na snazi.

“Mi smo ozbiljno zainteresovani za nastavak dijaloga, takse na robu iz Srbije ostaju i nije ih potrebno ukidati. O tome smo razgovarali u kontekstu dijaloga sa Srbijom”, rekao je Haradinaj.

Govoreći o predstojećem samitu u Parizu, Haradinaj je rekao da će prištinska delegacija tražiti priznanje Kosova.

“U Parizu ćemo imati zahtev za sporazum o meÄ‘usobnom priznavanju, odnosno priznanju Kosova od Srbije i pet zemalja ÄŤlanica EU koje to još nisu uÄŤinile”, rekao je Haradinaj i dodao da je priznanje kosovske nezavisnosti jedino preostalo nerešeno pitanje izmeÄ‘u Beograda i Prištine.

Sastanak sa nemaÄŤkim parlamentarcima

Ramuš Haradinaj je nakon razgovora sa nemaÄŤkim parlamentarcima u Berlinu, gde se nalazi u jednodnevnoj poseti, na svom Fejsbuk profilu napisao da ne odustaje od stava da sveobuhatni obavezujući sporazum Beograda i Prištine treba da rezultira “priznanjem kosovske nezavisnosti u postojećim granicama”. 

“Sa nemaÄŤkim poslanicima razgovarao sam o ukupnom razvoju situacije u zemlji i regionu, o bliskoj saradnji izmeÄ‘u Kosova i NemaÄŤke i procesu dijaloga sa Srbijom. Izrazio sam stav da je Kosovo za dijalog, za postizanje sveobuhvatnog sporazuma koji treba da rezultira priznanjem u postojećim granicama”, napisao je Haradinaj.

Naveo je i da je u razgovoru sa poslanicima Bundestaga ponovio da su građani Kosova jedini u regionu Zapadnog Balkana koji ne uživaju slobodno kretanje zbog viznog režima i da, kako je rekao, s pravom očekuje da Nemačka doprinese pozitivnom razvoju ovog procesa.

“Uloga nemaÄŤke drĹľave bila je i ostaje moćna za unutrašnju i spoljnu konsolidaciju naše zemlje i trenutno smo na vrhuncu bilateralnih odnosa sa NemaÄŤkom”, naveo je Haradinaj.

InaÄŤe, Haradinaj je u Berlinu razgovarao sa ÄŤlanovima parlamentarne grupe za jugoistoÄŤnu Evropu Bundestaga, Josipom Juratovićem, Nezahatom Baradarij iz SPD, Fridrihom Ostendorfom…Izvorni link

Slični artikli

Top