Stranica
Home > Vesti > Prodavnice na severu Kosmeta ponovo rade

Prodavnice na severu Kosmeta ponovo rade


Privrednici sa severa KiM apeluju na međunarodnu zajednicu da shvati dramatičnost situacije i da reaguje.

Predsednik Udruženja privrednika na severu KiM Radoš Petrović rekao je da je postignut dogovor da prodavnice, apoteke, ugostiteljski objekti, koji su prethodna dva dana bili zatvoreni, od danas ponovo počnu sa radom. 

Radoš Petrović je kao da su privrednici doneli jedinstvenu odluku da pokažu dobru volju.

Najveća gužva je u piljarama na severu KiM. Voća i povrća ima, ali ne i dugih dnevnih namirnica.

Prodavci kažu da nedostaje mleka i mlečnih proizvoda, jaja i brašna.

U prodavnicama u većini je roba koja je na rafovima bila i pre dvodnevnog štrajka.

Humanitarnu pomoć u severni deo Kosovske Mitrovice dopremila je danas Eparhija raško-prizrenska. Dopremljena su sredstva za higijenu, krompir, pasulj, voda.

Dalibor Luković, otac devetoro dece hvali akciju Eparhije. “VaĹľno je da se narod ne oseti izgubljenim i da nije odbaÄŤen”, istiÄŤe Luković.

Zdravstvo blizu humanitarne krize

Zbog prištinske takse situacija u zdravstvu na severu Kosova i Metohije poprima obrise humanitarne krize, upozorava direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović.  

Ivanović kaže da je situacija u zdravstvenom centru zabrinjavajuća. 

“ÄŚine se napori sa nadleĹľnim ustanovama, ministarstvom, Kancelarijom za KiM i RepubliÄŤkim fondom da se snabdevanje normalizuje, što je u ovim uslovima teško”, kaĹľe Ivanović.  

Pacijenti mogu adekvatno da se zbrinu, ali nema pojedinih rastvora, anestetika i antibiotika, uakzao je Ivanović.

“OÄŤekujemo da će se stanje poboljšati u narednim danima i da ćemo moći da radimo na uobiÄŤajeni naÄŤin, kaĹľe Ivanović.

Ivanović se osvrnuo i na odluku privrednika sa severa KiM koji su kako kaže bili jedinstveni i složni i da su pokazali odnos prema Prištini, prema pritiscima koji traju u kontinuitetu nad Srbima.

Istakao je da takse otežavaju život i onemogućavaju lečenje bolesnika.

“Alternativu u snabdevanju ne onemogućava samo Priština i kosovska policija, već i Kfor i Euleks koji uÄŤestvuju u zarobljavanju naših kamiona sa hranom i lekovima i izlaze iz okvira svoje misije, što produbljuje problem”, kaĹľe Ivanović.

Govoreći o stanju u zdravstvenim ustanovama južno od Ibra, Ivanović kaže da je situacija teška.

“Oni su u okruĹľenju i Albanaca, mi smo u okruĹľenju kosovske policije, ÄŤesto Kfora i Euleksa. Primamo pacijente iz juĹľnih delova, uspevamo da im ukaĹľemo zdravstvenu zaštitu na sekundarnom nivou”, rekao je Ivanović i dodao da je stanje u domenu humanitarne krize.

Trgovci su odlučili da ponovo rade, očekujući promene na terenu u dobavljanju robe.

Najavljuju nove proteste i ponovno zatvaranje radnji, kao što su to učinili i prethodna dva dana, u znak protesta zbog trgovinske blokade i takse od 100 odsto koju je kosovska vlada uvela na srpsku robu pre više od sedam meseci.Izvorni link

Slični artikli

Top