Stranica
Home > Vesti > Profitabilno a subvencionisano: U Srbiji se godišnje reciklira 53.000 tona guma

Profitabilno a subvencionisano: U Srbiji se godišnje reciklira 53.000 tona guma


Beograd — U Srbiji se godišnje reciklira 53.000 tona guma što direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović ocenjuje kao odličan rezultat.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos/AnyVidStudio

U izjavi za Tanjug on objašnjava su gume jako profitabilne kada se reckliraju a za to država odobrava značajne subvencije.

“Republika Srbija na svom tržištu ima godišnje ima oko 36.000 tona guma, a kada se gume uvoze na vozilima tu je negde oko 53.000 komada godišnje”, kaže on i ocenjuje da je dobar rezultat u reciklaži guma zato što država daje subvencije od 20 dinara po kilogramu za ovaj posao.

Kako ističe, među zemljama regiona Srbija ima najveću subvenciju i tako podstiče reciklažnu industriju.

“U planu nam je da se više uposli sakupljačka mreža, odnosno da se redistribucija sredstava koje se prikupljaju od kompanija uvoznika distribuira i na kompanije ili lica koja sakupljaju gumu jer je to važan momenat da bi se gume iznele iz prirode”, kaže Radović.

Prilikom reciklaže guma se secka na komade, prave granulati koji se posle koriste u proizvodnji a može se pirolizom dobiti i gorivo, objasnio je on.

“Guma je profitabilan materijal i posle se lako može koristiti u proizvodnji drugih materijala, a prema novim pravilnicima ubuduće će sva dečija igrališta morati da budu popločana gumom – a to se najviše radi sa recikliranom gumom”, ističe on i navodi da su firme recikleri gume uglavnom na području Vojvodine.Izvorni link

Slični artikli

Top