You are here
Home > Vesti > Promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem u Kikindi: Plata 36.000 dinara i mogućnost zaposlenja u Vojsci Srbije

Promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem u Kikindi: Plata 36.000 dinara i mogućnost zaposlenja u Vojsci Srbije

Fallback Image


Vojska Srbije nudi bolje uslove nego ranije mladićima i devojkama koji se odluče da dobrovoljno odsluže vojni rok sa oružjem. Mesečna plata sada iznosi oko 36.000 dinara, obuka traje šest meseci, putni troškovi su plaćeni, a postoji i mogućnost zaposlenja i nastavka karijere u Vojsci Srbije.

kikinda, vojska

Sve te mogućnosti, ali i veoma atraktivan poziv, privukli su mlade Kiknđane.Mnogi stariji građani služenje vojnog roka pamte kao proces prelaska iz tinejdžerskog u odraslo doba, kao i sazrevanja. Zato ne čudi što mnogi preporučuju odlazak na odluženje vojnog roka sa oružjem.

”Za mlade ljude je vojni poziv atraktivan. Oni kroz aktivnosti u vojsci mogu da pokažu svoje psihofizičke osobine i veliku spremnost” – kaže Savo Orelj, podoficir u penziji.

Uprkos mišljenju pojedinog dela stanovništva da današnja omladina ne bi bila spremna da se odazove pozivu države i da stane pred stub odbrane, iskusni oficiri i podoficiri imaju drugačije mišljenje.

”Ja samo navodim primer 1999. godine kao aktivni pripadnik 14. Pešadijske brigade mi smo pozvali rezervni sastav. Odziv je premašen i svi mladi ljudi su se odazvali. Pretpostavljam da bi u nekoj vanrednoj situaciji takođe odziv mlade populacije bio na visini” – dodaje Orelj.

Iako svako ima pravo na izbor, oni koji su služili vojni rok sa oružjem i danas pamte vojničke dane kao najlepši deo njihovog života, sa ljudima sa kojima su i danas u kontaktu, onima koji su im krstili decu i vrlo često bili gosti u njihovim domovima.Izvor

Similar Articles

Top