Stranica
Home > Vesti > Protest “Jedan od pet miliona” uprkos kiši

Protest “Jedan od pet miliona” uprkos kiši


Potpredsednica DS-a i odbornica u Vršcu Dragana Rakić je poruÄŤila okupljenima da će biti na ulicama koliko god da je potrebno da bi videli leÄ‘a predsedniku Aleksandru VuÄŤiću i “njegovoj premijerki, ministrima, novinarima i tajkunima”.

Demonstrantima je poručila da su oni elita, a ne garnitura koja je trenutno na vlasti. Istakla je da smo svedoci afera u koje su uključeni najviši funkcioneri, porasta nasilja u društvu i govora mržnje. Rekla je i da onaj ko treba da predvodi borbu protiv kriminala, ima lažnu diplomu.

Okupljenima se obratio i uÄŤitelj Marko Radosavljević koji je, kako su organizatori naveli, priveden posle protesta prethodne subote. “Svaka nam ÄŤast što smo još na ulicama i borimo se, ali ovo nije dovoljno”, rekao je Radosavljević.

“Svi zajedno moramo pokazati zube i pruĹľiti otpor teroru koji sedam godina sprovode nad nama. Ja sam za svaki legitiman naÄŤin graÄ‘anskog otpora koji moĹľe da utiÄŤe da se uzdrma reĹľim i vrate osnovna ljudska i graÄ‘anska prava”, poruÄŤio je Radosavljević.

Naveo je da je na vlasti “zloÄŤinaÄŤka banda koja je urnisala sve do jedne institucije drĹľave” i postavila “koristoljubive, bahate poslušnike i poltrone” i “sve institucije politizovala i podredila jednom ÄŤoveku”.

Nakon njihovih obraćanja, demonstranti su Prizrenskom, Brankovom, Pop-Lukinom, Pariskom i Uzun Mirkovom ulicom došli do zgrade Rektorata kako bi “podsetili na sve laĹľne diplome visokih zvaniÄŤnika”.

Niški karikaturista i nastavnik u penziji Slavoljub Blagojević obratio se građanima ispred Rektorata Univerziteta u Beogradu. Zatražio je da se istraže doktorati, a novinare da se ohrabre.

Predstavljajući novinarku portala Inđija kafe Vericu Marinčić, organizator je rekao da je dobijala brojne pretnje preko društvenih mreža i da su je pratili, sa čime je ona izašla u javnost. Nakon njenog obraćanja, organizator je odneo diplomu do poštanskog sandučeta, kako bi je poslali na adresu Vlade Srbije za ministra policije.

Prvi protest odrĹľan je 8. decembra i to pod nazivom “Stop krvavim košuljama” zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Upućeni su zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.Izvorni link

Slični artikli

Top