Stranica
Home > Vesti > Putin naredio vojsci da gasi poĹľare u Sibiru

Putin naredio vojsci da gasi poĹľare u Sibiru


Rusija je proglasila vanrednu situaciju u četiri sibirska okruga zbog požara, nakon što se oblak dima vidljiv iz svemira protegao do planine Ural.

Putin je posle sastanka sa ministrom za vanredne situacije Jevgenijem Ziničevom naredio ministarstvu odbrane da se pridruži borbi sa požarima, saopštio je Kremlj.

Mobilizacija, navodi Blumberg, označava promenu pristupa. Kako se navodi, požar je nastao zbog temperatura koje su bile za oko šest stepeni Celzijusa više od tridesetogodišnjeg proseka.

Bilo je napora da se lokalizuju samo požari koji su izbili na 107.000 hektara, od ukupno tri miliona hektara zahvaćenih vatrom, saopštila je Federalna agencija za šumarstvo.

Portparol Grinpisa za Rusiju Alen Alakverdov rekao je da postoji opasnost da to budu najgori požari od kada je vlada donela pravilnik 2015. godine, po kome su vlasti mogle da ignorišu požare koji nisu predstavljali direktnu pretnju ljudima i imovini.

“Zbog klimatskih promena, viÄ‘amo mnogo veću uÄŤestalost ekstremnih vremenskih pojava”, rekla je Oksana Tarasova, šef Odeljenja za istraĹľivanje atmosfere i zaštite Ĺľivotne sredine Svetske meteorološke organizacije u Ĺ˝enevi.

Prema njenim rečima, sve češće se viđaju duži periodi bez padavina i sa višim temperaturama koji stvaraju idealne uslove za takve požare.

Više od 800.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se poziva na uvođenje vanredne situacije širom Sibira.

Prikupljanje potpisa poÄŤelo je u Tomsku, gradu koji je oko 700 kilometara udaljen od epicentra poĹľara.

Taj grad je veći deo jula bio prekriven dimom.Izvorni link

Slični artikli

Top