Stranica
Home > Vesti > Radnici progovorili: Dobijamo otkaze zbog bolovanja i porodiljskog

Radnici progovorili: Dobijamo otkaze zbog bolovanja i porodiljskog


Kompanija Tesla milijardera Ilona Maska suočena je sa sve većim brojem sudskih tužbi.


Izvor: Novac.hr

Foto: Epa, DAVID CHANG

Radnici se žale zbog neopravdanih otkaza, kršenja prava radnika, seksualnog uznemiravanja na radnom mestu ili rasne diskriminacije.

Kako navodi Novac.hr, sadašnji i bivši radnici tvrde da su upravo zbog korišćenja bolovanja ili porodiljskog snosili sankcije, a neretko bi zbog toga dobili i otkaz.

Kako piše ovaj portal, žrtva takvog slučaja je i Devon Beker koja je u februaru 2018. godine počela da radi u Teslinoj fabrici u Nevadi.

Nekoliko meseci kasnije dobila je i unapređenje, da bi u julu iste te godine otkrila da je trudna. O novonastaloj situaciji obavestila je svog nadređenog i tom prilikom rekla da će u februaru 2019. godine otići na porodiljsko. Prilikom razgovora nadređeni joj je rekao da je sve u redu i da bez ikakvih problema može ići.

Međutim, ubrzo je saznala da njena odluka ipak nije odgovarala poslodavcu. Svega dve nedelje pre Božića, Devon je dobila otkaz.

U sličnoj situaciji kao i Devon, našla se još jedna radnica Tesle iz Las Vegasa, Jeniffer Peercy, majka četvoro dece koja je zbog ponovne trudnoće ostala bez posla.

Za razliku od svojih kolegica Megi Aranda i njen suprug, otkaz su dobili zbog jedne potpuno bizarne stvari.

Nakon godinu i po dana rada u fabrici, Megi je od svojih nadređenih zatražila odobrenje za korišćenje mobilnog telefona kako bi mogla uvek da bude na raspolaganju svom tada bolesnom suprugu.

“Imala sam pisanu potvrdu od nadređenih u kojoj su naveli da mogu da koristim mobilni u hitnim slučajevima. Jednog dana jednostavno su mi rekli da pokupim svoje stvari i odem kući. Nedugo nakon toga poslali su mi i pisano rešenje u kojem su naveli da sam bez posla ostala zbog korišćenja mobilnog”, objašnjava Aranda.

Njen suprug koji takođe radi u Tesli u to vreme bio je na bolovanju zbog povrede na radu, svega dva dana kasnije zaprimio je isto pismo. U njegovom slučaju, razlog raskida ugovora bila je objava na Tviteru kojom je, kako su naveli, narušio ugled kompanije.Izvorni link

Slični artikli

Top