Stranica
Home > Vesti > Reagovanje iz Prištine na poziv Kvinte o nastavku dijaloga

Reagovanje iz Prištine na poziv Kvinte o nastavku dijaloga


Kabinet odlazećeg premijera Ramuša Haradinaja reagovao je na zajedničku deklaraciju zemalja Kvinte (Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Italija i Sjedinjene Države), koje zahtevaju momentalni nastavak dijaloga i traže od prištinskih vlasti da ukinu takse na srpske proizvode i da Beograd obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Takse su pravedna odluka i dijalog nije prekinula kosovska strana, kaže se u saopštenju Haradinajevog kabineta.

“Odluka da se uvede taksa na proizvode Srbije i BiH bila neophodna radi zaštite interesa Kosova, od neprijateljskih akcija i stalnih pretnji Srbije protiv drĹľave i institucija na Kosovu. U isto vreme, uvek smo uzimali u obzir sugestije naših meÄ‘unarodnih partnera u vezi sa politiÄŤkim pitanjima u zemlji”, navodi se u reakciji iz kancelarije Ramuša Haradinaja. Ponavljaju i da su spremni za dijalog koji bi doveo do meÄ‘usobnog priznanja, ali odbijaju dodatno uslovljavanje.

Predsednik skupštine Kosova Kadri Veselji oglasio se na Fejsbuk stranici. KaĹľe da pozdravlja pomoć zapadnih drĹľava u nastavku dijaloga, ali je pozvao EU da spreÄŤi “srpske pokušaje destrukcije na Kosovu.”

Veselji je priznao da je Kosovo postiglo svoju nezavisnost snaĹľnim savezom sa Zapadom.

“Moramo da zaštitimo interese Kosova, ali to nećemo moći bez naših strateških partnera. Stoga pozdravljamo napore SAD, EU, NemaÄŤke, Velike Britanije, Francuske i Italije za nastavak dijaloga. MeÄ‘utim, zahtevamo od EU da spreÄŤi finansiranje paralelnih struktura na Kosovu od strane srpske vlade, da zaustavi srpske kolonijalne projekte izgradnjom naselja na severu, da omogući obnovu spaljenih kuća u kojima su Albanci Ĺľiveli pre 2001. godine, i da osudi srpske zloÄŤince”, napisao je izmeÄ‘u ostalog Veselji, na svom Fejsbuk nalogu.Izvorni link

Slični artikli

Top